Leiden centre for
innovation and
entrepreneurship

The Field

Maak kennis met The Field! Een unieke broedplaats waar gewerkt wordt aan de transitie naar een schone, duurzame en veerkrachtige economie. Resultaat: de stad wordt groener, gezonder en inclusiever. Dé perfecte plek voor vergaderen, brainstormen en nieuwe ontmoetingen op een verfrissende manier. Op deze unieke plek kan je gebruik maken het Circulaire Paviljoen, drie tiny offices en bovenal het exclusieve park. Door de centrale ligging naast Leiden Centraal is The Field perfect bereikbaar met alle vormen van vervoer!

Het Circulair Paviljoen is ons paradepaardje. Door alle glazen wanden kijk je zo het park in en lijk je op te gaan in de natuur. Door de vele ramen en het hoge plafond voelt alles ruimtelijk aan. De huidige capaciteit – Coronaproof – is 25 gasten. Ook is de ruimte voorzien van een (koffie)bar en toiletten. De perfecte locatie voor jouw event in het groen!

De ‘Fri-Dom’ is een hele kleine vergaderunit van 10m2 geschikt voor 1-op-1 gesprekken en kleine werkoverleggen. De ruimte heeft standaard fauteuils en kan ook uitgevoerd worden in vergaderopstelling. De ruimte geeft een echt vrijheidsgevoel. Het hutje op de hei, midden in Leiden! De ruimte beschikt ook over een beschrijfbare wand. Ideaal voor brainstormsessies.

‘De Stek’ is een vergader- en brainstorm unit van 16m2 geschikt voor 3 tot 4 personen. De ruimte heeft een standaard vergaderopstelling en kan desgewenst met fauteuils opgesteld worden. Het office beschikt over een fraai uitzicht op het park, waardoor je een rustgevend gevoel krijgt midden in een van de drukste plekken van Leiden. 

‘De Lockerroom’ is een unit van 36m2 en geeft de ruimte voor plenaire vergaderingen, brainstormsessies of presentaties voor maximaal 7 personen. In deze multifunctionele ruimte kun je alle kanten op! De ruimte is voorzien van standaard faciliteiten zoals een whiteboard, post-its, stiften, stroom en wifi.

Treat yourself: verrijk je meeting

Op The Field is alles aanwezig wat je nodig hebt. Goede koffie, WiFi, dagelijks kleine gerechten en natuurlijk een goed gevulde bar! Naast deze basis, bieden we ook de mogelijkheid om je bijeenkomst inhoudelijk te versterken. Wil je hulp bij het ontwikkelen van innovatieve duurzame ideeën? Of wil je de creativiteit en innovatiekracht van je team verbeteren? Bij The Field zijn in-house brainstorm-facilitators en team- innovators beschikbaar. 

PLNT Leiden biedt workshops, brainstormsessies, hackathons en onderwijs- en corporate trainingen voor de uitdagingen van morgen.

Duurzaamste Kilometer van Nederland​

The Field is onderdeel van de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen werken hierin samen om het gebied rondom Leiden Centraal – waar dagelijks meer dan 70.000 mensen gebruik van maken – vóór 2025 te veranderen in het meest duurzame binnenstedelijke stukje Nederland.

Contact

PLNT Leiden
frontoffice@plnt.nl
071 – 527 24 67

Circulair Materialen Overzicht

Circulair Paviljoen The Field

Het circulaire paviljoen The Field is een tijdelijk paviljoen dat is opgebouwd uit herwonnen materialen afkomstig uit de ‘Duurzaamste Kilometer’ van Leiden en omgeving. In een bijzondere samenwerking en binnen stevige, zelfopgelegde kaders, heeft het projectteam de kansen van circulair hergebruik in de bouw onderzocht en ook gerealiseerd. Het circulaire paviljoen is zoveel mogelijk demontabel uitgevoerd, bestaat uit reeds gebruikte materialen, kent vernieuwende toepassingen waaronder de dakconstructie, kende een open planproces en is adaptief. Door de tomeloze inzet en betrokkenheid van het projectteam en de fantastische partners is een inspirerende, tijdelijke bijeenkomstplek gecreëerd welke een bijdrage zal leveren aan circulair bouwen in Leiden en omgeving.

Staalconstructie

De staalconstructie van het paviljoen komt uit de sloop van het ‘Gorlaeus’ gebouw van Universiteit Leiden. Het paviljoen is als voorproef gebruikt om de stalen kolommen die uit het oude gebouw kwamen een nieuw leven te geven in het nieuwe gebouw van Biopartner. Zo wordt er een geheel nieuw gebouw op het Biosciencepark gerealiseerd volledig gemaakt uit dit ‘donorstaal’.

Oorsprong: Universiteit Leiden, Beelen Next

Dakconstructie

De dakconstructie van het paviljoen is ontwikkeld door IMd Constructeurs in samenwerking met architect Popma en Tersteege. Het dak is opgebouwd uit een inventief grid van herwonnen multiplex wat door Beelen Next is gewonnen en aangepast in een sociale houtwerkplaats. Door de wijze van samenstellen is een innovatief, stevig en herbruikbaar dakconstructie ontwikkeld met plaatmateriaal dat heel veel voor handen is in de bouw.

Oorsprong: Beelen Next – tijdelijke afdichting slooppand

Kozijnen

De gevel van het paviljoen is samengesteld uit circulaire dubbele kozijnen die regelrecht uit de sloop van het ‘Wellant college’ in Naarden. In plaats van afbreken zijn deze kozijnen losgehaald waardoor ze als geheel op transport konden en nu dienen als zijgevels van het paviljoen. Door het hele kozijn te kunnen gebruiken kan het paviljoen als een soort bouwstenen de gevels eenvoudig op- en afbreken en wordt het daarmee verplaatsbaar.

Oorsprong: Wellant College, Naarden via Insert

Dakplaten

Een deel van de dakplaten komen uit een sloopproject van Beelen NEXT in Amsterdam. Het overige deel is afkomstig van een renovatie project in Leiden van de firma Van Diemen.

Oorsprong: Beelen Next – Van Diemen

Vliesgevel voordeur

Ten behoeve van het circulaire innovatieve ontwerp van Gare Maritime in Brussel is een full scale mock-up gevel geproduceerd. De mock-up gevel is door Jansenbyods gered en op hun eigen ‘Harvest Map’ geplaatst. Via het netwerk van de ‘Duurzaamste Kilometer’ werd contact gelegd met architect Josse Popma die deze prachtige circulaire vliesgevel kon verwerken in het ontwerp. De gevel is voor de tweede keer geplaatst waarmee 18% is bespaard op de al laagste LCA kosten voor vliesgevels. A job well done! De vliesgevel is tevens voorzien van een QR-code van CIRLINQ waarmee de gevelbranche haar producten van voorziet.

Oorsprong: Jansen by ODS / Kloeckner

Vloer

De vloer bestaat uit de originele buitenvloer uit the field aangevuld met een restpartij stenen en betonnen rijplaten afkomstig van een bouwterrein van de Universiteit Leiden. De dubbellaagse betonplaten vormen tevens de fundering van het gebouw.

Oorsprong: Kweektuin Singelpark

Dakisolatie

De dakisolatie is afkomstig uit een sloopproject van Beelen NEXT in Amsterdam. 

Oorsprong: Beelen Next

Lampen

De lampen komen waarschijnlijk wel bekend voor, dit zijn namelijk ge-upcyclede straatlantaarns uit Leiden. Deze zijn niet weggegooid, maar worden omgebouwd zodat deze in gebouwen en woningen dienst kunnen doen als industriele lampen.

Oorsprong: Bink Lampen, Gemeente Leiden

Bar

De bar is gerealiseerd uit de restmaterialen van de gewonnen circulaire materialen. Zo zijn er tijdens de bouw van het paviljoen veel materialen uit sloop projecten uit de regio gehaald. Ook de bouw van het paviljoen zelf had natuurlijk weer restmaterialen en deze zijn vervolgens gebruikt om de bar van te realiseren. Hierdoor werden de afvalstromen van de bouw van het paviljoen tot een minimum beperkt. Een oude keuken uit het wellant college is gebruikt als basis voor de bar waardoor er gelijk een complete bar ontstond.

Oorsprong: Beelen Next – Wellant College

Toilet

De toiletten zijn gerealiseerd ten tijde van de vernieuwing van Sportcomplex Kikkerpolder aan de Oegstgeesterweg is een tijdelijke sporthal opgetrokken.

Oorsprong: Tijdelijke sporthal Kikkerpolder Leiden

Technische ruimte & Keuken

Ten tijde van de vernieuwing van Sportcomplex Kikkerpolder aan de Oegstgeesterweg is een tijdelijke sporthal opgetrokken. In opdracht van gemeente Leiden is van de kleedkamers van de sporthal een creatieve workshop-ruimte. De douches zijn omgebouwd tot technische ruimte en een kleine keuken.

Oorsprong: Tijdelijke sporthal Kikkerpolder Leiden

Deurkozijn toilet

In het voormalige ABN AMRO kantoor aan de Stationsweg in Leiden waren meerdere spreekkamers voor bezoekers. De kozijnen van deze spreekkamers zijn uit het gebouw gehaald en geupgrade om dienst te doen als kozijn voor de buitendeur van De Stek.

Oorsprong: ABN Amro Spreekkamer BG

Toilet wanden

Uit het voormalige ABN AMRO kantoor aan de Stationsweg in Leiden zijn de deuren en inbouwkasten ‘gemined’ en verwerkt als afwerkingsmateriaal in de toiletten.

Oorsprong: ABN AMRO deuren en inbouwkasten

Achterwand Bar

Uit het voormalige ABN AMRO kantoor aan de Stationsweg in Leiden zijn de plafondplaten ‘gemined’ uit de kantoortuin en verwerkt als achterwand van de bar.

Oorsprong: ABN AMRO plafondplaten

Plafond toilet/wc

Uit het voormalige ABN AMRO kantoor aan de Stationsweg in Leiden zijn de plafondplaten ‘gemined’ uit de kantoortuin en verwerkt als achterwand van de bar.

Oorsprong: ABN AMRO plafondplaten

Espresso-machine

Hergebruikte en gereficeerde espresso-machine uit voormalige koffiebar.

Oorsprong: BVA auctions

Hangende manden met planten

Touw wat over was uit een ander project is met de hand geknoopt tot ‘hangende manden’ ter decoratie van het Paviljoen.

Oorsprong: Photosbyessie

Fri.dom House

De Fri.dom is een schaalmodel van de tiny houses van Mindful Homes. Dit model heeft eerder gediend als showmodel tijdens een duurzaamheidsfestival in Dalfsen. De tiny houses worden normaal gesproken volledig off the grid gebouwd. Het hout dat gebruikt wordt is een variant op OSB, namelijk OGB waarbij een duurzame lijm wordt gebruikt. De buitengevel is bekleed met materiaal van het 41-ste lustrum van de Leidse studentenvereniging Minerva, de ramen komen uit een renovatieproject in Zoeterwoude en het deurkozijn uit de kelder van de ABN Amro aan de Stationsweg.

Fri.dom constructie

Mindful Homes bouwt samen met de toekomstige eigenaren tiny houses aan de hand van een van te voren uitgefreesd bouwpakket. zonder verlijmde en geschroefde verbindingen kan het frame van deze tiny houses eenvoudig in- en uit elkaar gehaald worden. een eerdere proefversie van zo’n frame werd door Mindful Homes gedoneerd aan The Field.

Oorsprong: Festival-model Tiny-house van Mindful Homes

Ramen voorgevel

Drie losse ramen werden via marktplaats gevonden en in één frame naast elkaar gezet om zo de voorgeven van Fri.dom house te vormen. Met deze hergebruikte ramen heb je vanuit dit tiny office een prachtig uitzicht op de groene wildernis van The Field.

Oorsprong: Hergebruik – Marktplaats (Voorhout/Noordwijk)

Dak

Hergebruikt EPDM geleverd door Mindful Homes.

Oorsprong: Zwembadzeil

Dakisolatie

Het dak is geisoleerd met hergebruikte systeemplafond isolatieplaten uit het oude ABN AMRO gebouw aan het Stationsplein welke in 2020 gesloopt zal worden. De locatie maakt plaats voor een nieuw hotel met appartementen erboven.

Oorsprong: Systeemplafond platen ABN Amro

Gevelbekleding

Hergebruikt decor materiaal van het 41-ste Lustrum van studentenvereniging Minerva. Het lustrum vond plaats in de voormalig distributiecentrum van Post NL aan het eind van de Schipholweg.

Oorsprong: Minerva 41-ste Lustrum – Synergie

Deurkozijn

In de kelder van het oude ABN AMRO gebouw aan het stationsplein in Leiden zat de kluis van het bankgebouw. Naast een enorme zware kluisdeur waren er ook een aantal normale kozijndeuren beschikbaar. deze zijn uit het gebouw gemined en in ‘Fri.dom house’ gezet.

Oorsprong: Kelder ABN AMRO Stationsweg

Deur

De deur is afkomstig uit een renovatie project van de woningbouwcorporaties uit de regio Leiden.

Oorsprong: Van der Hulst Kunstof Kozijnen, renovatie project

Lampen

Eduard, een concept store in Leiden die onder andere tassen verkoopt van gebruikt vrachtwagenzeil (freitag tassen) doneerde twee lampen met een productiefout.

Oorsprong: Eduard, productiefout

Vloer

Via Marktplaats hebben we een oude click-laminaat vloer van een jong Alphens stel voor een kleine bijdrage kunnen overnemen. Omdat ze het zo’n leuk project en zelf in Leiden gestudeerd hadden gaven ze nog een korting op de vloer.

Oorsprong: Click-laminaat Jan de Bouvrie – Marktplaats

BuitenBeits

Copperant is de groenste verf van nederland. Copperant verf is gemaakt van natuurlijke en plantaardige grondstoffen – biobased grondstoffen. De verf bevat zo min mogelijk fossiele grondstoffen. De kwalitatief hoogwaardige verf wordt CO2-neutraal geproduceerd. Copperant is gecertificeerd door verschillende toonaangevende instanties en getest door vakschilders. Copperant Pura met Eco-label en Copperant Minérale muurverf zijn watergedragen en vrij van oplosmiddellen.

Oorsprong: Copperant Pura Biobased – Nicolaas verf

Groen mossedum-dak

Groen mossedum-dak als onderdeel van de stimuleringscampagne van het Jaar van Dak.

Oorsprong: Roosendaal Landscaping

Zonnepanelen

Verschillende zonnepanelen op een schuin dak die als onderdeel van de stimuleringscampagne van het Jaar van Dak als voorbeeld dienen.

Oorsprong: Solar Leiden

De Stek

De basis van dit kantoor is vervaardigd uit een circulaire blokhut afkomstig uit Loosdrecht. Van binnen is de Stek volledig geïsoleerd met gerecycled katoen isolatie en afgetimmerd met hergebruikte materialen. Het bijzondere aan dit tiny-office is dat deze demontabel is opgebouwd zodat hij makkelijk is af te bouwen. Zo is de isolatie in de wanden en de plafonds verwerkt in losse panelen die er in te klikken zijn. Door deze modulaire manier van bouwen kan de Stek makkelijk verplaatst worden en is het een ideale invulling voor pauzelandschappen.

Dak

De Stek is voorzien van een groen dak door Roosendaal Landscaping. duidelijk is dus dat niet alleen platte daken geschikt zijn als groen dak, maar ook schuine daken kunnen worden voorzien van sedum daken.

Oorsprong: Groen dak

Ramen

Via marktplaats worden veel materialen (gratis) aangeboden die nog in uitstekende staat. Hiervan is het grote raam in de stek een sprekend voorbeeld. Uit een woning renovatie werd dit raam gesloopt waarna het overbodig was geworden. Als glazen wand in de stek vond het een tweede leven en zorgt het nu voor een fantastisch uitzicht op de groene tuin van The Field.

Oorsprong: Katwijk (via Marktplaats)

Plaatmateriaal wanden & dak

Het 41ste lustrum van studentenvereniging Minerva werd uitbundig gevierd met een groot lustrum feest van enkele weken lang. De decorstukken voor dit festival zouden normaliter in de afvalbak eindigen maar Minerva stelde de materialen beschikbaar om te kunnen hergebruiken op ‘The Field. Zo werden de wanden en dakplaten gemaakt van oude decorstukken van dit festival.

Oorsprong: Barren en borden Minerva 41-ste Lustrum – Synergie

Wand- en plafondisolatie

De wanden van de stek zitten vol met oude spijkerbroeken. Deze zijn vermalen en omgevormd tot ‘metisse isolatie’. Kringloopbedrijf het warenhuis leverde vervolgens rollen van deze ‘spijkerbroeken isloatie’ aan The Field om gebruiken als wand- en dakisolatie.

Oorsprong: Metisse gerecycled katoen isolatie – Het Warenhuis

Fundering

Het 41ste lustrum van studentenvereniging Minerva werd uitbundig gevierd met een groot lustrum feest van enkele weken lang. De decorstukken voor dit festival zouden normaliter in de afvalbak eindigen maar Minerva stelde de materialen beschikbaar om te kunnen hergebruiken op ‘The Field. zo werd de ‘fundering’ van de Stek gemaakt met behulp van de banners en pallets van het festival.

Oorsprong: Pallets De Sleutels omwikkeld met spandoeken Minerva 41-ste Lustrum

Constructie

Als basis voor ‘de Stek’ is, zoals nog goed te zien, gebruik gemaakt van een oud tuinhuisje. in plaats van afbreken en weggooien is dit oude tuinhuisje opgeknapt en ‘geupgrade’ tot volwaardig tiny office. de buitenschil is verbeterd, het dak vernieuwd met een groen dak en de wanden geisoleerd en aftetimmerd. één van de wanden is open gezaagd waar een hergebruikte ruit in is gezet waarmee het oude tuinhuisje een metamorfose heeft ondergaan tot Tiny Office.

Oorsprong: Blokhut uit Loosdrecht – Marktplaats

Plaatmateriaal

Uit diverse bouwprojecten uit de omgeving van “The Field” is hout gedoneerd wat anders in de container was geeindigd.

Oorsprong: Diverse bouwprojecten Leiden

BuitenBeits

Copperant is de groenste verf van nederland. Copperant verf is gemaakt van natuurlijke en plantaardige grondstoffen – biobased grondstoffen. De verf bevat zo min mogelijk fossiele grondstoffen. De kwalitatief hoogwaardige verf wordt CO2-neutraal geproduceerd. Copperant is gecertificeerd door verschillende toonaangevende instanties en getest door vakschilders. Copperant Pura met Eco-label en Copperant Minérale muurverf zijn watergedragen en vrij van oplosmiddellen.

Oorsprong: Nicolaas verf – Copperant Pura Biobased

The Locker Room

Deze naam dankt deze tiny-office aan z’n oorspronkelijke functie. De basis is gemaakt van twee containers die werden gebruikt als kleedkamers van een tijdelijke sporthal op het parkeerterrein van UVS in de Kikkerpolder. De binnenafwerking komt deels uit de ABN Amro en deels zijn gebruikte steigerplanken toegepast. Uiteindelijk zal een deel van de gevel met begroeiing worden afgewerkt. Het mooie aan dit container-concept is dat het makkelijk te verplaatsen is naar een nieuw tijdelijke pauzelandschap.

Basis-constructie

Ten tijde van de vernieuwing van Sportcomplex Kikkerpolder aan de Oegstgeesterweg is een tijdelijke sporthal opgetrokken. In opdracht van gemeente Leiden is van de kleedkamers van de sporthal een creatieve workshop-ruimte gecreeerd met het thema sport.

Oorsprong: Tijdelijke sporthal Kikkerpolder Leiden

Ramen

Oorspronkelijk was The Lockerroom vrij donker, maar tijdens de bouw van dit tiny office werd er door Bouwbedrijf Leiden bij een andere klus gedacht aan hergebruik van materialen die daar uit gesloopt werden. Zo kregen deze ramen direct een nieuwe toepassing in ‘The Lockerroom’.

Oorsprong: Renovatie-project Bouwbedrijf Leiden

Pantry

Voor de sanitaire voorzieningen in het Circulair Paviljoen werd gebruik gemaakt van oude deuren uit het ABN AMRO gebouw aan het Stationsplein in Leiden. Hier kregen deze materialen een tweede leven en zelfs voor de overgebleven stukken die niet meer nodig waren in het paviljoen werd een bestemming gevonden; er werd een pantry in the lockerroom van gemaakt.

Oorsprong: Blad van toiletdeuren ABN Amro Stationsweg

Bankjes

De bankjes zijn deels behouden om in te zetten bij creatieve workshops en peptalks voor team-meetings. De coaches en trainers kunnen hun team op sportieve wijze aanzetten om een topprestatie te gaan leveren.

Oorsprong: Originele bankjes kleedkamers

Buitenwand

Steigerhout wordt vaak gebruikt in de bouw en is een goed voorbeeld van hergebruik van materialen reeds bekend bij particulieren. Ook in dit project is gebruik gemaakt van gebruikt steigerhout om dit tiny office meer op te laten gaan in de groene omgeving.

Oorsprong: Circulaire steigerplanken

Tafel

Het stadhuis wordt grondig gerenoveerd en verbouwd. Het oude meubilair afkomstig uit de vergaderzalen is ter beschikking gesteld aan alle verenigingen en stichtingen die in Leiden actief zijn.

Oorsprong: Verbouwing Stadhuis

Het Circulair Paviljoen @ The Field is mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking met
De Tiny Offices zijn mede mogelijk gemaakt door intensieve samenwerking met

Supported by