Venture Academy

Breng je innovatie op de markt tijdens de Venture Academy!

Let's meet!

Vragen over Venture Academy?

Het validatieprogramma voor startups in Leiden

Lanceer je startup tijdens de Venture Academy! Dit is een (Engelstalig) programma voor gemotiveerde, beginnende ondernemers die zich inzetten voor hun idee en klaar zijn om deel uit te maken van een community van ondernemers, experts en mentoren. Wat maakt de Venture Academy anders? Het is een uniek en gratis programma gericht op teamontwikkeling en het welzijn van oprichters. 

Gedurende 4 maanden volg je trainingen die je ondernemersvaardigheden versterken en bouw je een community met de andere deelnemers. Daarnaast krijg je coaching om je te helpen bij het realiseren van je doelen. Valideer je startup onder begeleiding van Charlie en de andere gespecialiseerde VA-trainers!

Lanceer je startup

Samen met andere ondernemers, experts en mentoren leer je hoe je:

 • je business case valideert, specifiek gericht op je concept-validatie, business model en startup pitch;
 • een gezond team bouwt met een sterke focus op mentale gezondheid, veerkracht en team alignment;
 • je volgende stappen voor je startup plant, inclusief een financieringsplan, een go-to-market strategie en het vinden van de juiste mentoren & adviseurs. 

Extra support voor research-based startups

Research en deeptech startups, zoals academische spinouts, staan voor andere uitdagingen dan bijvoorbeeld direct-to-consumer tech-proposities. Daarom bieden we gespecialiseerde coaching en netwerkmogelijkheden voor op research-based startups. 

Via het unlock_ incubatieprogramma beschikken we over gespecialiseerde kennis en een breed netwerk in de Life Sciences & Health sector. In het verleden hebben we startups in de biotech, e-health, medtech, farmaceutische en diagnostische sector geholpen om belangrijke stappen te maken in hun ontwikkeling.

*Let op: dit is de brochure van de lente-editie. De precieze data van de herfsteditie volgen binnenkort. 

Is de Venture Academy wat voor jou?

JA wanneer je:
 • een schaalbaar bedrijfsidee hebt, gebaseerd op een technologische of wetenschappelijke innovatie.
 • kunt aantonen dat er een marktbehoefte is en dat je bedrijfsidee (technisch) haalbaar is.
 • stappen hebt ondernomen om van start te gaan, maar je nog niet je volledige product of dienst verkoopt (een MVP is prima, heeft zelfs de voorkeur).
 • een duidelijke motivatie hebt om dit startup-idee na te willen streven, tijdens én na afloop van het programma.
 • minimaal twee dagen per week beschikbaar bent voor de duur van het programma (september - december), incl. alle vrijdagen.
NEE dit programma past niet bij:
 • bedrijfsvormen die niet schaalbaar en innovatief zijn - hieronder vallen consultancy-, e-commerce- en contentcreatieconcepten en elke vorm van agency* - behalve als dit dient als een korte termijnbekostiging van een groter, schaalbaar concept.**
 • volwassen bedrijven die een nieuw product of een nieuwe dienst lanceren, tenzij dit gebeurt in de vorm van een echt onafhankelijke spin-out.
 • startups waarvan de technische haalbaarheid van het concept nog niet is bewezen. Rond je onderzoek af en kom dan bij ons terug!
 • jou wanneer je product of dienst al op de markt is en je bent klaar om op te schalen - dan is het Sprout-programma misschien beter geschikt voor jou.

* Niks mis met deze bedrijfsvormen! Maar dit is niet waar wij ons op richten.

**Bijvoorbeeld: je doet freelance consultancy in jouw vakgebied zodat je de technische ontwikkeling van je startup kan betalen

FAQ

Bekijk de meest gestelde vragen. 

Nope, onze partners betalen voor jouw deelname. Dit komt neer op ongeveer €5.000,- per persoon. 

We verwachten daarom dat je respectvol omgaat met de tijd van onze trainers, en je voor de volle 100% inzet wanneer je bent toegelaten. 

Vul zo snel mogelijk dit formulier in. Wij plannen dan een intakegesprek met je in. Bekijk de brochure voor het verdere proces.  

Wij zijn op zoek naar startende ondernemers die: 
1) een innovatief en schaalbaar business idee hebben;
2) een duidelijke motivatie om dit idee na te streven;
3) een aantal stappen hebben gezet om te starten;
4) probleemvalidatie hebben uitgevoerd.

Probleemvalidatie betekent dat je kunt aantonen dat er een marktbehoefte is en dat je weet wie jouw potentiële klanten zijn, door deskresearch te doen en met mensen te spreken. Je hoeft nog geen afgewerkt product, klanten, investeerders of businessplan te hebben.

Als je niet zeker weet of je aan deze criteria voldoet, vul dan het intakeformulier in en wij helpen je om het uit te zoeken.

Nee, maar je moet van plan zijn om dat uiterlijk aan het einde van het programma te doen.

De Venture Academy bestaat uit een kickoff, 7 sessies van een volledige dag, een afsluitend pitch event, Special Track Sessies op “vrije” vrijdagen (voor Life Sciences & Health startups) en elke twee weken een coachingsessie.

Om het meeste uit het programma te halen, vragen we je ook om tussen de sessies door aan je startup te werken. Al met al, verwacht je ongeveer 16 uur per week te besteden aan je startup voor de duur van het programma, maar meer = beter.

Nee, alle sessies zijn fysiek. Wij zijn van mening dat fysieke bijeenkomsten je deelname ten goede komt. Zo kun je meer groeien en beter connecten met de andere deelnemers/PLNT-Community.

Ja, dat kan zeker! Je kunt van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 werken in de Sandbox. De koffie en thee is er gratis, er zijn flexplekken, je kunt brainstormen met andere deelnemers van programma’s en het is dé basisplaats van PLNT Students.

Back to top