De gevaren van AI

5 april 2023

Wat hebben PLNT en AI met elkaar gemeen? JUIST! Beide zijn gefocust op innovatie. Nieuwe AI-tools vliegen je om de oren. Met de recente ontwikkelingen rondom ChatGPT gaat AI een steeds grotere rol spelen in onze samenleving. Een blog, webtekst, social media post of zelfs je bedrijfsplan schudt ChatGPT zo uit de digitale mouw. Maar is dit wel zo onschuldig? We zetten de gevaren ervan voor je op een rij:

1. Foutieve informatie 

AI-modellen zijn gebaseerd op de data waarmee ze zijn getraind, dus er bestaat altijd het risico dat ze foutieve informatie bevatten. Als er dingen niet kloppen in de data, komt dit terug in je AI-model.

2. Onpersoonlijke inhoud

AI-modellen kunnen moeite hebben met het creëren van een persoonlijke stem of toon in een stuk tekst. Hierdoor kan de inhoud saai en onpersoonlijk overkomen.

3. Onnauwkeurige taal

AI-modellen kunnen soms taalfouten maken, of hun taalgebruik is onnauwkeurig, wat kan leiden tot verwarring of zelfs beledigingen.

4. Gebrek aan originaliteit

AI-modellen zijn in staat om informatie snel te verzamelen en op te schrijven, maar het kan lastig zijn om originele en waardevolle content te creëren.

5. Beperkingen in contextueel begrip

AI-modellen kunnen moeite hebben met het begrijpen van complexe contexten of situaties, wat kan leiden tot onjuiste of ongepaste informatie.

Het is belangrijk om deze gevaren in gedachten te houden wanneer je overweegt om een stuk tekst via AI te schrijven. Het is aan te bevelen om de inhoud altijd nog eens na te lezen en te controleren op nauwkeurigheid en relevantie voordat je hem publiceert. Leren hoe je kritisch kunt kijken naar artikelen? Meld je aan voor de PLNT SKILLS-workshop: helder en boeiend schrijven!

P.S.: Deze blog is geschreven in samenwerking met ChatGPT  

Back to top