Stem Hospital Hero naar de Klokhuis Wetenschapsprijs 2024 winst!

1 maart 2024

Spannend nieuws! Het onderzoek van Stichting Hospital Hero is genomineerd voor de felbegeerde en prestigieuze Klokhuis Wetenschapsprijs 2024! Met hun onderzoek ‘spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis’ maken zij voor alle kinderen in Nederland het ziekenhuis minder spannend en toegankelijker.

Kindercardioloog en plaatsvervangend afdelingshoofd Arno Roest klopt vorig jaar bij Stichting Hospital Hero aan met de vraag of zij een spel konden maken als voorbereiding op medische handelingen zoals een hart echo en ECG. Afstudeerstudente Britt Müller van de Technische Universiteit Delft ging hiermee aan de slag en ontwikkelde het Even Spieken spel. Ze deed eerst onderzoek naar wat kinderen willen weten voordat ze naar het ziekenhuis gaan; Wat vinden ze spannend, wat kan juist geruststellend werken. Ze liep mee met hartechografisten en de medisch pedagogische zorg en dompelde zich onder in de beleveniswereld van kinderen.

Het resultaat is een verbluffend spel dat kinderen thuis kunnen spelen als voorbereiding op bijvoorbeeld een hartfilmpje onderzoek. Door kinderen drie maanden het spel te laten testen kwamen we erachter dat ze niet meer voor onnodige verrassingen staan en het hen helpt ter voorbereiding op een bezoek.

“Het maakte het voor hem een soort van leuk om hier naartoe te gaan, terwijl hij anders is van ‘ik moet naar het ziekenhuis’ en ‘als we maar niet gaan prikken’. En nu was het gewoon duidelijk wat er ging gebeuren”

Spieken mag niet, maar wel in het ziekenhuis

Het spel helpt kinderen en ouders voor te bereiden op hun ziekenhuisbezoek. Daarnaast creëert het ook begrip en verbinding tussen kinderen in het ziekenhuis en hun leeftijdsgenootjes thuis. Het Even Spieken spel is nu nog voor de bloedafname, ECG en hartecho. Komend jaar gaat Stichting Hospital Hero in samenwerking met o.a. de radiologie afdeling van het LUMC en Stichting Kind en Ziekenhuis aan de slag om uit te breiden voor een röntgenfoto, MRI en CT-scan.

Stemmen

De Klokhuis wetenschapsprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het onderzoek dat kinderen het meest aanspreekt. Vanuit alle inzendingen kiest een jury de beste 10 die kans maken op de felbegeerde prijs. Vanaf 26 februari 2024 kun je via de website van het Klokhuis stemmen op het onderzoek dat volgens jou de Klokhuis Wetenschapsprijs verdient. Jouw stem telt! Het winnende onderzoek wordt vereeuwigd in een Klokhuis Wetenschap aflevering. De spannende onthulling van de winnaar vindt plaats op zondag 17 maart tijdens het InScience Festival in Nijmegen.

Laten we samen Hospital Hero naar de overwinning stemmen en helpen om het ziekenhuis nog net iets fijner en toegankelijker te maken. Stem op www.hetklokhuis.nl en maak het verschil! Stemmen kan vanaf 26 februari tot 17 maart.

Back to top