Spelen onder werktijd: met LEGO® blokken je idee vormgeven is het nieuwe brainstormen

4 januari 2024

Leiden staat bekend als één van de grote kennissteden van Nederland. En die kennis, die leidt soms tot succesvolle ideeën en ondernemingen. Maar kennis en ideeën vormen zich niet alleen door met de neus de boeken in te duiken. Soms kan een speelse methode werken, zoals bijvoorbeeld LEGO® SERIOUS PLAY®. PLNT, het Leidse centrum voor innovatie en ondernemerschap, mag zich vanaf dit jaar officieel hét facilitair centrum van LEGO® SERIOUS PLAY® in Leiden noemen. 

Hoe werkt de LEGO® SERIOUS PLAY® methode?

Het bouwen met LEGO® stenen is een methode die de verbeelding laat spreken en op deze manier ideeën stimuleert en communicatie vergemakkelijkt. De methode kenmerkt zich door een probleem op te breken in delen en deze op te lossen door te bouwen. En dat bouwen doe je dan dus, jawel: met LEGO® stenen. Op deze manier stimuleert de methode het creatieve denkproces, wat zorgt voor innovatieve oplossingen en ideeën. Daarnaast kan het een manier zijn om consensus over doelen onder een team  te bereiken. 

Wat is de rol van PLNT?

Als impact hub stimuleert PLNT inmiddels al een aantal jaar (startende) ondernemers om hun innovatieve ideeën vorm te geven. Dit doet het centrum door studenten en startups te faciliteren in ondernemerschapsprogramma’s, workshops, bedrijfsvestiging en evenementen. Vanaf nu is daar officieel een methode bijgekomen, namelijk die van facilitair centrum voor LEGO® SERIOUS PLAY®. Dat betekent dat er bij PLNT verschillende workshops zijn te volgen – gegeven voor wereldwijd erkende trainers – die aan de hand van LEGO® bijdragen aan het versterken van een idee of startup. 

“Het gaat eigenlijk niet om de LEGO®, maar over het verbluffende proces waarin je iedereen aan tafel in staat stelt om gelijkwaardig bij te kunnen dragen aan het vraagstuk wat er ligt”, zegt Sander Kuin, LEGO® SERIOUS PLAY® trainer bij PLNT. “Dit leent zich perfect voor super complexe vraagstukken waarin je verbindingen naar boven ziet komen die bij andere methodes vrijwel niet zichtbaar worden. Precies dat kan LSP betekenen voor een bedrijf. En dat willen we beschikbaar maken voor het grotere publiek met deze pilot.” 

Bouw ook aan jouw ontwikkeling in 2024

Om 2024 te kickstarten, organiseert PLNT een drietal werksessies waarmee bedrijven en ondernemers hun idee, vraagstuk of startup in de juiste richting kunnen sturen. Op dit moment zijn die werksessies nog een pilot, waardoor de ticketprijs tijdelijk verlaagd is. Het doel van de sessies is dan ook om te evalueren, opnames te maken en de workshops te perfectioneren. 

Word je enthousiast van dit artikel en zou je zelf jouw ideeën vorm willen geven aan de hand van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode? Neem dan eens een kijkje op de website van PLNT voor meer informatie over de komende workshops en inschrijfdata. De eerste workshop vindt plaats op 18 januari, waarna er nog 2 sessies volgen. 

Back to top