4 gouden tips voor de optimale werk-privé balans

9 Mei 2023

Sta jij weleens stil bij jouw verdeling tussen werk en privé? In de snelle wereld waarbij we continu ‘aan’ staan, is het belangrijker dan ooit om evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning. Niet alleen voor je algehele productiviteit, maar ook voor je gezondheid en geluk. Maar don’t worry! Wij geven je 4 tips om de balans tussen werk en privé gezond te houden:

1. Bewaak je tijd

Als young professional kan het verleidelijk zijn om altijd beschikbaar en online te zijn, maar het is belangrijk om grenzen te stellen tussen werk en vrije tijd. Plan specifieke tijden voor werk en privé en geef de verschillende categorieën een kleur in je agenda. Buiten werktijd is het slim om je meldingen uit te schakelen, of je contactgroepen te dempen. Stel bijvoorbeeld in dat je na een bepaalde tijd niet meer op social media kunt. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

2. Stel prioriteiten

Maak een lijst van je belangrijkste taken en geef ze prioriteit op basis van hun urgentie en belang. Als je dit lastig vindt, kun je iemand anders vragen om dit voor je te doen. Ook kun je advies vragen hoe zij dit precies aanpakken. Dit helpt je om je tijd efficiënter in te delen en ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt voor zowel werk als persoonlijke activiteiten. Zo werken wij zelf veel met Trello, een overzichtelijk platform voor al je projecten en taken.

3. Neem de tijd om op te laden

Voor jezelf zorgen is cruciaal. Maak tijd vrij voor lichaamsbeweging (meld je aan voor het PLNT-sportclubje!), eet gezond (bijvoorbeeld in Midi) en doe stressverminderende activiteiten zoals wandelen in de natuur, opschrijven van gedachten, yoga, of meditatie. Uit onderzoek blijkt dat activiteiten die weinig van je vragen, ervoor zorgen dat de beste ideeën in je op komen. Maak daarnaast tijd vrij voor activiteiten die je leuk vindt, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, hobby’s, dagjes uit, of reizen. Dit kan je helpen om op te laden en een gezond evenwicht te bewaren.

4. Praat met je team

Heb je het gevoel dat je werkzaamheden te veel worden? Overweeg dan om – indien mogelijk – taken te delegeren. Als je je overwerkt voelt en moeite hebt om een gezonde balans tussen werk en privé te behouden, praat dan met je leidinggevende. Hij of zij kan misschien flexibele werkregelingen of alternatieve oplossingen aanbieden die je kunnen helpen een evenwicht te vinden.

Kortom, een gezonde balans tussen werk en privé is cruciaal voor het algemeen welzijn. Door grenzen en prioriteiten te stellen, aan zelfzorg te doen en te communiceren met je team, kun je evenwicht vinden en succes behalen in zowel je professionele als je persoonlijke leven.

Leer meer!

Wist je dat je tijdens de Venture Academy leert hoe je een gezond team kunt opbouwen? Meld je nu aan voor de Fall edition 2023 en lanceer je startup!

 

Back to top