Opening bomendepot The Field

17 maart 2023

Leidenaren kunnen op vrijdag 17 maart een gratis babyboom ophalen. Op de duurzame vergaderlocatie The Field, wordt in samenwerking met Cool Down City de eerste bomenbox en een bomendepot onthuld. Een plek waar iedereen zijn babybomen uit de tuin kan brengen en gratis een boom zaailing kan ophalen. Daarmee willen de organisaties Leidenaren aanmoedigen zoveel mogelijk bomen te planten om zomers de stad af te koelen en hittestress te verminderen.

De babybomen staan vanaf 15.00 uur klaar in de allereerste Leidse ‘bomenbox’ op The Field, gesponsord door Urban Reality. Leidenaren kunnen boomzaailingen brengen naar de bomenbox, of één van de 300 gratis babybomen afhalen voor op het balkon, of in de tuin. “Met het juiste advies iedere bewoner een babyboom meegeven is wat we graag doen. Waar deze geplant kunnen worden weten Leidenaren zelf het best. De gemeente heeft al jaren groen expliciet op de agenda staan. We zijn dan ook in de wolken dat we hier in Leiden mogen wortelen.”

Verkoeling is noodzakelijk

Bomen spelen een belangrijke rol in het verkoelen van de stad. Zeker in straten en tuinen met weinig tot geen groen, is het bij temperaturen van 30-plus bijna niet uit te houden. Het verkoelen is noodzakelijk, en dat krijgen steeds meer mensen door. “De vraag naar jonge bomen is de afgelopen twee jaar flink toegenomen in Nederland. Hierdoor is de voorraad jonge bomen tamelijk geslonken”, schrijft Cool Down City. “Daarnaast is het vaak best prijzig om een jonge boom aan te schaffen. Laat staan het vinden van het juiste boomadvies voor jouw plek. Niet iets wat zo even voor elkaar is. We willen iedere bewoner de kans geven kosteloos hun hittestress aan te pakken en de biodiversiteit in hun omgeving verbeteren met het juiste advies, zonder een centje pijn. Zo maken we onze stad nog koeler.”

Duurzaam initiatief

Naast station Leiden Centraal ligt, ingeklemd tussen het spoor en weg, een prachtig klein stukje groen: de voormalige kweektuin voor het Singelpark. Op initiatief van PLNT, Cirkelstad regio-071 en gemeente Leiden is hier de duurzame vergaderlocatie The Field ontstaan. Deze groene locatie, met circulair paviljoen en 3 tiny offices, is geheel gebouwd uit hergebruikte materialen. Deze zijn te huren voor meetings en events. Dat het circulaire bomendepot en een bomenbox hier komen te staan, is dan ook geen toeval.
In de bomenboxen worden wekelijks babybomen uitgedeeld. Cool Down City kan bomen blijven uitdelen met de support van vrijwilligers, financiële steun en circulair ingezamelde bomen. Het bomendepot wordt door vrijwilligers onderhouden onder leiding van Ronald van der Bij. Wil je zaailingen komen brengen, een handje helpen of een donatie doen? Dan kun je mailen naar leiden@cooldowncity.com.

Meer informatie

Back to top