Leids iGEM-team komt thuis met gouden medaille

20 december 2022

Het Leidse iGEM-studententeam ’Binanox’ heeft een gouden medaille behaald tijdens een internationale competitie voor biologische ondernemers in Parijs. Dat niet alleen, Binanox won ook drie ’special awards’ voor de beste website, ondernemerschap en het beste veiligheidsbeleid, met name rondom het labwerk en het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen.

iGEM is een internationale wedstrijd op het gebied van synthetische biologie. Ruim zesduizend studenten, in driehonderd teams uit 45 landen proberen nieuwe producten en diensten te bedenken voor bijvoorbeeld industrie, milieu en gezondheid met behulp van synthetische biologie. De organisator is Massachusetts Institute of Technology (MIT) in het Amerikaanse Boston. Leidse teams gooien vaak hoge ogen. In 2019 won het studententeam Rapidemic met een testkit om snel seksuele infectieziekten op te sporen. Rapidemic is nu een startup met een vestiging in innovatiecentrum PLNT aan de Leidse Langegracht.

Top tien

De studenten van Binanox ontwikkelen nanodeeltjes die tumoren in hoofd- en halskanker kunnen verwijderen. Al met al is het team in de top tien van meer dan de driehonderd teams geëindigd. De Leidse studenten verzonnen een nieuwe manier om bacteriën nanodeeltjes van zilver en goud te laten produceren. Patiënten met hoofd- en halskanker kunnen die deeltjes geïnjecteerd krijgen in de buurt van een tumor, waarna infraroodstraling de nanodeeltjes verhit, en de tumoren daarmee afbreekt.

Mirthe Zandbelt, bachelorstudent Life Science and Technology en teammanager van Binanox, is vooral trots op de top-tien plaats. „Het laat zien dat we als team iets speciaals hebben neergezet. Op hetzelfde moment laten de drie special awards ook zien dat onze drie managers website, ondernemerschap en veiligheid individueel ook top werk hebben verricht.” Zo lijkt een mooie toekomst voor het oprapen, maar dat is nog niet zo simpel. „Er zit veel potentieel in Binanox”, zegt Windi Putri Wulandari, communicatie-manager en masterstudent biologie, „Maar voordat we daar aan kunnen denken, moeten we eerst nog afstuderen!”

Dit nieuwsbericht is een kopie van het eerder gepubliceerde artikel van het Leidsch Dagblad op 2 december 2022.
Fotografie: Hielco Kuipers

Back to top