iGEM Leiden 2023: PHAse Out haalt microplastics uit onze voeding

16 oktober 2023

Wist je dat we elke dag onbewust 5 gram microplastics binnenkrijgen? Het is geen verrassing dat wij mensen niet bedoeld zijn om deze microplastics te consumeren. Daarom werkt het 2023 iGEM Leiden team, PHAse Out, toegewijd aan een oplossing om deze microplastics uit onze voeding te bestrijden.

Waarom zijn microplastics slecht voor ons?

Het consumeren van microplastics klinkt de meeste mensen niet goed in de oren. Veel mensen hebben echter geen idee wat de werkelijke effecten van het consumeren van deze microplastics hebben op onze gezondheid.

Simpel gezegd: het voedsel dat we eten is meestal op de een of andere manier in contact geweest met microplastics. Deze microplastics kunnen ongewenste chemicaliën absorberen. Dat betekent dat wanneer we microplastics consumeren, we ook chemicaliën consumeren zoals zware metalen, polychloorbifenylen (een giftige chemische stof) en pesticiden. Dit resulteert in een verhoogde blootstelling aan deze chemische stoffen, wat kan leiden tot giftige effecten.

Het iGEM Leiden 2023 team ‘PHAse Out’ zet zich in om microplastics in onze voeding te voorkomen.

Het iGEM Leiden 2023 team bestaat uit 13 enthousiaste studenten van de Universiteit Leiden. Het team is afkomstig uit verschillende sectoren en streeft samen naar een wereld zonder plastic. Met behulp van synthetische biologie en het biologisch afbreekbare plastic ‘PHA’ heeft het team een duidelijke missie: alle microplastics uit onze voeding verwijderen.

Het biologisch afbreekbare plastic, PHA, komt van nature voor in bacteriën als een vorm van energieopslag. Dit is te vergelijken met de manier waarop mensen extra energie opslaan in vetcellen. Hierdoor kan PHA ook worden afgebroken door bacteriën, wat het biologisch afbreekbaar maakt. Het gebruik van PHA in de landbouw heeft het voordeel dat er geen microplastics achterblijven die planten kunnen opnemen. Dit maakt ze tot een interessante oplossing voor landbouwtoepassingen.

Hoe kun je helpen?

Teams die deelnemen aan de wereldwijde iGEM competitie zijn verantwoordelijk voor hun eigen financiën. Om deel te kunnen nemen aan deze competitie en om laboratoriummaterialen aan te schaffen, heeft het team €9800 nodig. Help jij hen hun doel te bereiken: microplastics uit onze voeding verwijderen en de iGEM-competitie van 2023 te winnen?

https://www.steunleiden.nl/project/stop-microplastics

Back to top