De waarde van een community

21 februari 2024

Onze grootste troef is onze community. En dat is dan ook de drager van het succes van PLNT. De community zorgt ervoor dat de juiste werelden elkaar ontmoeten en kunnen ondersteunen en helpen, daar zit de kracht. Dat faciliteren wij dan ook maar al te graag. Maar wat is nu precies de waarde van een community? 

Laten we beginnen met de definitie van een community. Komt ‘ie: “Een samenleving of gemeenschap is een groep mensen die samen een half-gesloten systeem vormt en waarbinnen interactie bestaat tussen de groepsleden. Hoewel de mens ook samenleeft met dieren en dingen, staat het netwerk van relaties tussen mensen centraal.”

PLNT-community

Wij nemen graag een positie in, in het ontstaan van zo’n community. Wij zijn een facilitator voor de PLNT community. Die vult zich met professionals uit verschillende vakgebieden, investeerders, ondernemende studenten met ambitie, knappe koppen uit het Leiden Bio Science Park en ondernemers met een start-up (idee). We geloven dat als werelden elkaar ontmoeten, groei ontstaat. Daar doen wij graag ons best voor. We geloven dan ook dat het faciliteren van een plek waarin al deze werelden samenkomen, ervoor zorgt dat we zoveel mogelijk uit elkaars potentie halen. 

Klankbord

Een van de belangrijkste voordelen van een community is waarschijnlijk wel dat je verschillende klankborden hebt voor advies en kennisuitwisseling. Heb je een vraag over hoe je iets het beste kunt aanvliegen? Gooi het eens op bij een van de communityleden. Advies nodig over het aanvragen van een patent? Prima, zo gepiept door snel te schakelen met een V.O. patent office, een van de partners in de PLNT community. Weet je niet waar je aan kunt denken bij het organiseren van je eerste evenement? Stel de vraag en je krijgt een to-do-list. Kortom: je leert van elkaar, kunt op elkaar bouwen en vertrouwen op elkaars advies. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als de antwoorden er al zijn, toch? 

Tilletje nodig?

Ook fijn aan een community? Beschikbaarheid tot verschillende handjes om feedback te geven op je startup idee, de krachten te bundelen voor het organiseren van een evenement óf om je simpelweg te helpen met het verplaatsen van je kantoor-interieur. Het is altijd fijn om mensen om je heen te verzamelen waarmee je iets gemeen hebt, dat schept een band. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon rete-handig. Ook fijn: het zorgt ervoor dat je je minder eenzaam voelt op een kantoordag. Zonder collega’s kan een werkdag namelijk flink saai zijn. En hier kun je je ook nog eens terugtrekken als je even geen zin of tijd hebt voor een kletspraatje. Sociaal contact wanneer het jou uitkomt: win win! 

Deel uitmaken van een community is iets wat we van nature kennen en prettig vinden. Vroeger zorgde het voor zekerheid en veiligheid wanneer je een groep om je heen had. En eigenlijk doet het dat nog steeds. Zowel in ons privéleven als in onze carrière hebben we een groep gelijkgestemden nodig waarmee we ons omringen, om onze wereld vorm te geven. We leren van elkaar, geven advies, bieden een luisterend oor en motiveren elkaar. Mooi is dat. Wil je eens meemaken hoe die PLNT community dan in het echt is? Check dan eerst eens de gloednieuwe brandvideo én kom vooral eens langs op de donderdagmiddagborrel vanaf 17:00 om onze community eens te ervaren! 

Back to top