Invest-NL krijgt meer middelen, er komt een financieringshub voor mkb-ondernemers en Techleap.nl krijgt tot 2026 financiering. Dit zijn een aantal van de plannen rondom financiering voor startups die gisteren naar buiten kwamen tijdens de bekendmaking van de miljoenennota op Prinsjesdag.
In de vele plannen die naar buiten kwamen op de derde dinsdag van september, ging het ook over toegang tot financiering voor startups. En die financiering is belangrijk, zéker voor een startup of scaleup. Het kabinet-Schoof lijkt zich in te willen zetten voor een beter startup klimaat in Nederland, waarin het verkrijgen van de juiste financiering toegankelijker wordt. Wat de exacte plannen rondom financiering voor ondernemers (of startups) zijn? Die hebben we voor je opgesomd.
Financieringsplannen
Het kabinet-Schoof heeft een aantal plannen aangekondigd om de toegang tot financiering voor ondernemers te verbeteren, met name voor het midden- en kleinbedrijf. Goed nieuws dus! Dit zijn de plannen:
- Het kabinet is van plan om een financieringshub op te richten om mkb-ondernemers te helpen bij het vinden van passende financieringsopties. De hub zal fungeren als een centraal punt waar ondernemers informatie kunnen vinden over verschillende financieringsvormen en advies kunnen krijgen.
- Het kabinet zal de samenwerking voortzetten die is ontstaan in het kader van het Nationaal Convenant MKB-financiering. Dit convenant, waaraan banken, MKB-Nederalnd, Qredits en andere partijen deelnemen, is gericht op het creëren van een optimaal financieringsklimaat voor het mkb.
- Invest-NL krijgt tot en met 2029 meer middelen. Het investeringsfonds onder leiding van Rinke Zonneveld richt zich op het ondersteunen van innovatieve bedrijven. Invest-NL moet door gerichte investeringen bijdragen aan de doorgroei van startups naar scaleups. Ook krijgt Invest-NL meer mogelijkheden om blended finance-constructies op te zetten. Dit houdt in dat publieke middelen worden gebruikt om privaat kapitaal aan te trekken voor bedrijven en projecten met maatschappelijke meerwaarde.
- De overheid blijft de komende drie jaar (tot 2026) Techleap.nl financieren om het vestigingsklimaat voor startups te versterken. Daarna wordt bekeken hoe de taken van Techleap.nl structureel kunnen worden ondergebracht bij andere publieke en private organisaties.
- Voor de SEED Capital-regeling wordt in 2025 een extra tender opengesteld specifiek voor deeptech-investeringsfondsen.
- Het kabinet wil de toegang tot Europese financieringsmogelijkheden voor mkb-ondernemers verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van programma’s als de EU-meerjarenbegroting, de Europese Investeringsbank en de kapitaalmarktunie. Ook wil het kabinet de samenwerking met Europa op het gebied van mkb-financiering versterken.
Het lijkt erop dat het kabinet dus positieve plannen heeft voor financiering in het startup klimaat in Nederland. Wanneer het kabinet concrete stappen gaat zetten om deze plannen te realiseren is nog onduidelijk. Het lopende onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) zal hopelijk meer duidelijkheid scheppen over de daadwerkelijke invulling en realisering voor de plannen. Toevallig op zoek naar advies over financiering? Kom dan naar Show Me The Money, Soft Money op 19 november.