3 tips om je uit jouw Blue Monday dip te halen

15 januari 2024

De derde maandag van januari staat bekend als Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn net voorbij, het is buiten langer donker en er staan voorlopig geen gratis vakantiedagen op de planning. En het is ook nog eens een maandag, dus best logisch dat het niet de beste dag van het jaar is, toch? Dat is wat het bedrijf Sky Travel ook dacht. En dus schakelden ze een psycholoog in die een formule creëerde om Blue Monday te definiëren als de meest deprimerende dag van het jaar. Het resultaat? Meer boekingen van zonvakanties. 

Blue Monday mag dan wel geen wetenschappelijke fundering hebben, toch blijft het een feit dat januari bij de meeste mensen bekendstaat als een maand die ze liever overslaan. Daarom helpen wij bij PLNT jou graag met het overleven van deze Blue Monday. Want eerlijk is eerlijk, is niet iedere monday een beetje blue? 

Tip 1: Ga vandaag nog op vakantie

Nee, grapje. Dat wordt natuurlijk lastig. Maar wanneer de dagen donker en koud zijn, kan het zeker helpen om na te gaan denken over jouw volgende vakantie. Alleen al het idee van een mooie vakantie in een zonnig oord (ver weg van werk) kan deze maandag iets dragelijker maken. Bovendien is het beleid bij een groot aantal bedrijven dat je ruim op tijd je vakanties plant. En, aan alle ondernemers in de PLNT-Community: wat dachten jullie van een working holiday?

Tip 2: Beweeg meer

Bewegen is een van de beste dingen die je kunt doen om uit een dip te komen. We weten het, bewegen is waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt op deze Blue Monday. Maar geloof ons, wanneer je begint met bewegen, voel je je al snel beter. Geen zin om alleen te sporten? Meld je dan aan voor het PLNT-Sportclubje! Is sporten echt te veel gevraagd op deze maandag? Loop dan een rondje tijdens de lunchpauze. Ook dat kan al voldoende zijn om je weer beter te voelen en te genieten van de frisse lucht. 

Tip 3: Verwen jezelf vandaag

Soms is het gewoonweg even nodig om jezelf te verwennen. Je bent namelijk zeker niet de enige die deze maandag het liefst terug in bed duikt. Volgens de Hersenstichting is ontspanning essentieel voor een gezond leven. Zonder voldoende ontspanning kan je lichaam niet meer voldoende herstellen, wordt je minder scherp, slaap je slechter én wordt het lastiger om dingen te onthouden. Extra belangrijk dus om vandaag even tot rust te komen. Pak na werk je favoriete boek erbij, zet een serie aan, en ontspannen maar! 

Happy Monday?

Hopelijk hebben we jouw Blue Monday net dat beetje minder blauw kunnen maken. En, voor het geval dat niet zo is: geen zorgen, morgen is het alweer dinsdag.

Back to top