Leiden centre for
innovation and
entrepreneurship

Whispp ontvangt bijdrage van Rabo Foundation

10 juli 2020

Je hebt vast wel eens iemand horen stotteren. Als iemand stottert dan heeft dit vaak impact op iemands dagelijks functioneren, zelfontplooiing en gevoel van geluk. Spreken kost dan bovendien iedere dag heel veel energie.

Whispp oprichter en sociaal ondernemer Joris Castermans stottert zelf. Hij heeft er goed mee leren omgaan en inmiddels spreekt hij zonder haperingen. Wel heeft hij als kind en als puber de negatieve gevolgen ervaren van stotteren. Voor mensen die hevig stotteren, blijft het vaak een levenslange zoektocht om enerzijds minder te stotteren en om er anderzijds beter mee om te kunnen gaan.

(tekst gaat verder onder video)

Artificial Intelligence als spraak-transformeerder

Als stotterende mensen fluisteren, dan stotteren ze tot wel 85% minder. De wetenschap heeft hier tot nu toe nog geen duidelijke verklaring voor gevonden, maar de aanname is dat dit komt doordat het spraaksysteem bij fluisteren eenvoudiger wordt. Je stembanden gebruik je namelijk niet als je fluistert, dus de aansturing hiervan hoeft dan ook niet gecoördineerd te worden.

De in PLNT gevestigde startup Whispp maakt slim gebruik van dit verschijnsel en helpt mensen die stotteren graag om hun leven net wat makkelijker te maken. Whispp ontwikkeld AI spraaktechnologie die fluisterspraak zonder vertraging omzet naar de eigen normale stem. Zo wordt het met de Whispp telefoneer-app mogelijk om fluisterend, en daardoor ontspannen, te bellen. Degende die normaal gesproken stottert fluistert nu, en de persoon aan de andere kant van de lijn hoort de eigen normale en natuurlijk klinkende stem. Op deze manier kun je een ontspannen, stottervrij telefoongesprek voeren zonder dat de ander merkt dat je eigenlijk fluistert.

Behalve voor mensen die stotteren is deze technologie mogelijk ook waardevol voor patiënten met stem- of spraakproblemen zoals stembandverlamming, spasmodische dysfonie en presbyfonie (zeer zachte stem bij bejaarden). 

Sociaal ondernemerschap leidt tot bijdrage Rabo Foundation

Joris ontving onlangs van Rogier Gardien van Rabobank Leiden-Katwijk een mooie bijdrage van de Rabo Foundation: een bedrag van €48.000,-! Door middel van de Rabo Foundation steunt de Rabobank bedrijven die aan innovatieve oplossingen werken voor maatschappelijke uitdagingen. Als sociale onderneming doe je een aanvraag om kans te maken op deze funding. Op basis van een aantal voorwaarden beoordeelt de Rabobank of ze in je bedrijf willen investeren. Omdat de Whispp app onder andere zorgt voor meer inclusiviteit in de samenleving, hebben zij deze bijdrage ontvangen. Een mooie prestatie! Zij gebruiken de funding voor de doorontwikkeling van de AI spraaktechnologie en voor de uitbreiding van hun hechte, internationale team. Joris Castermans: “Wat een fantastisch bedrag! Het voelt echt als een erkenning voor het werk dat we met ons team doen!”

Whispp als hulpmiddel

Uiteindelijk ben je wie je bent. Het stotteren zou je dagelijks leven en vooral je welbevinden niet in de weg moeten staan. Omdat trucjes daarbij niet helpen is Whispp nadrukkelijk niet bedoeld als ‘wondermiddel’ om nooit meer te hoeven stotteren. Je kunt het gebruiken als hulpmiddel als het je helpt en als het goed voor je voelt. Met Whispp hopen we het leven zo een beetje makkelijker te maken.

Wil jij onderdeel zijn van deze AI spraaktechnologie ontwikkeling, en tegelijkertijd bijdragen aan de vergemakkelijking van het leven van mensen die stotteren? Kom bij Whispp werken als Project Manager Speech Data Collection! Lees hier de hele vacature voor meer informatie over de functie en over jouw toekomstige rol bij Whispp.

Supported by