Leiden centre for
innovation and
entrepreneurship

Rooftopsessions

18 mei 2020

Als jij niet naar de feestjes toe kunt, dan komen zij wel naar jou! 

Afgelopen maart zijn er in Nederland verschillende maatregelen ingesteld, met als doel om de verspreiding van het Coronavirus zo te beperken. Eén van de gevolgen hiervan is dat alle evenementen en festivals zijn geannuleerd, tot grote teleurstelling van de feestgangers. Hier hebben de Leidse Nachtraad en Culthelden iets op bedacht: zij slaan de handen ineen om DJ’s een podium te bieden en om de pijn van de Leidse nachtlevenliefhebbers te verzachten. Samen met lokale artiesten houden ze rooftopsessions op het mooiste dak van Leiden! 

De komende vier weken komt er elke zondagavond een nieuwe stream online te staan. PLNT interviewt de lokale talenten en introduceert ze zo aan een breed publiek. Maak hieronder kennis met de verschillende DJ’s en haal de beste elektronische muziek gratis en online je woonkamer in, live gedraaid vanaf The Roof!

Timetable:

Maxi Club

17-05-2020

20.00 uur

NCT – NL x Zazu

24-05-2020

20.00 uur

Tuff Luck

31-05-2020

21.00 uur

Wibar

07-06-2020

21.00 uur

 

Maxi Club: 

Maxi Club is een DJ collectief dat is ontstaan uit twee groepen vrienden die feestjes organiseerden. Nadat ze een keer samen muziek hadden gemaakt, zijn ze uitgegroeid tot een broederschap wat nu bekend is als Maxi Club. DJ’s Martijn (DJ Eldebé) en Matthijs (Cyberboy) trapten de PLNT Rooftopsessions af en startten de livestream met rustige elektronische beats. De hele ervaring was een hoogtepunt voor ze: “Dankzij de unieke locatie, de gezelligheid met de mannen van Culthelden en de productie van ALV Productions was het echt een topdag!”

Vanwege de coronamaatregelen kunnen de DJ’s tijdelijk niet meer draaien in clubs en op feestjes. “Het zwaarst vinden we dat we minder gemakkelijk nieuwe muziek kunnen delen met ons publiek. De fameuze Maxi Club avonden in de Leidse Wibar, waar de connectie tussen kunst en muziek centraal staat, zijn helaas gestopt. Normaal gesproken als we een nieuwe plaat vinden, draaien we deze een aantal dagen later al in de club. Nu alles gesloten is, kunnen we alleen maar dromen over wat zo’n plaat met de dansvloer zou doen.”

Maar de mannen van Maxi Club zit alles behalve stil. Naast de recente PLNT Rooftopsessions, zijn ze sinds januari bezig met hun nieuwe project Maxi Radio. “De lancering van dit online radiostation is iets waar we al enkele maanden achter de schermen aan werken. Door COVID-19 is het hele proces in een stroomversnelling gekomen.” Het doel van Maxi Radio is om (jong) muzikaal, cultureel en artistiek talent uit de stad op een toegankelijke manier een podium geven. Door middel van interessante podcasts laten ze luisteraars kennismaken met de onbekende verhalen die achter muziek, cultuur en kunst in Leiden verscholen zitten. Ze plaatsen regelmatig updates op Facebook en Instagram, dus hou ze in de gaten!

“Het is fijn om onze handjes bezig te houden, maar natuurlijk hopen we dat de deuren van onze favoriete clubs weer snel opengaan.” Volgens Martijn gaat er namelijk niks boven het draaien van die nét gevonden obscure discoplaat uit India waar vervolgens het hele publiek van staat te genieten. Hij hoopt dat de coronamaatregelen snel worden opgeheven. Maar tot het zo ver is, laten ze online flink van zich horen.

 

NCT x ZAZU:

 

De DJ’s van NCT en ZaZu zijn enthousiast over hun rooftopsessie: “We zijn zelf erg bekend met Leiden, dus om vanaf het PLNT dakterras te draaien was een toffe ervaring! We genoten van het mooie uitzicht over de stad, we hadden zonnig weer en natuurlijk ontbrak het ons niet aan een lekker biertje. Wat wil je nog meer?”

Op dit moment focussen ze zich puur op het produceren van nieuwe muziek. “Daarvoor spenderen we doordeweeks al onze tijd binnen in de studio. In dat opzicht is er nu niets veranderd.” In de weekenden is het een ander verhaal. Normaal gesproken zijn ze dan druk bezig met optreden en het organiseren van grote evenementen. In de zomerperiode touren ze door Nederland en Europa – ze worden zelfs geboekt aan de andere kant van de wereld. “In deze tijden is dat helaas ondenkbaar. De maatregelen schetsen een onzeker toekomstbeeld. Gaat het festivalseizoen in 2021 wel door? Hoe zien dancefeesten en optredens er in de anderhalvemetersamenleving uit?”

“Totdat we antwoord hebben op deze vragen, roeien we met de riemen die we hebben. We delen onze liefde voor muziek gewoon op een andere manier. Door te draaien op The Roof leek het even alsof er niks aan de hand is.”

 

TUFF LUCK:

TUFF LUCK is een nieuw Leids DJ collectief en bestaat uit creatieve artiesten die feesten organiseren, online radio en mixtapes maken. Alle vijf leden hebben een brede muzieksmaak, variërend van soul, UK garage tot hiphop en house. Door dit scala aan activiteiten en genres delen ze gepassioneerd hun favoriete platen met het grote publiek. Dat is waar het bij hen om draait: een goede sfeer, muziek en ervaringen creëren.  

De uitvalsbasis voor het collectief is de kledingwinkel waar de dj’s allemaal nauw bij betrokken zijn: Format in Leiden. De meeste van hen hebben daar gewerkt, stage gelopen, model gestaan of foto’s gemaakt. Door het vele contact, de gedeelde passie voor draaien en het organiseren van feesten ontstond na een paar meetings TUFF LUCK.  

Eind vorig jaar hadden ze een eerste TUFF LUCK avond in de Wibar. Ze draaiden verschillende genres, er was een divers publiek en iedereen had het naar z’n zin. Dit ging dus de goede kant op! Per nieuwe editie sloten meer artiesten zich aan bij het collectief. Daarin schuilt de kracht van TUFF LUCK: door met vijf dj’s nog steeds één geheel blijven. Achter de DJ booth zorgt dit wel voor een uitdaging: met vijf dj’s gaat het vaak alle kanten op. Voor de rooftopsessie draaiden ze met z’n tweeën zodat ze goed anderhalve meter afstand konden houden. 

Er stonden nog twee TUFF LUCK edities op de planning, maar door Corona liep dit allemaal even net iets anders (de posters voor het feest van maart liggen nog steeds te verstoffen bij Format). Ondanks deze onverwachte stop, zitten ze niet stil: nu zijn ze bezig met het maken van mixtapes en Spotify playlists. Ze hebben voldoende ideeën, maar een geschikte locatie vinden blijft lastig. Daarom waren ze extra enthousiast dat ze bij PLNT konden draaien! Door deze sessies voelde het toch weer even alsof het een zomer was zoals alle andere jaren. Ze zijn dankbaar voor iedereen die dit mogelijk hebben gemaakt!

 

WIBAR

”We vonden het helemaal te gek om een set te draaien op The Roof! Wat een toffe plek, naar onze mening echt een onontdekte parel in Leiden. We komen dit graag vaker doen. Het lijkt me te gek om te pre-partyen bij PLNT, voordat het feest in de Wibar begint. Alleen maar liefde!”

Supported by