NIEUWS STARTUP
PLNT
22-11-2021

WHISPP ZET ZICH IN VOOR MENSEN MET STEM- EN SPRAAKPROBLEMEN – MEET THE STARTUP

Whispp zet zich in voor mensen met stem- en spraakproblemen – Meet the Startup

22 oktober 2021

Vandaag is het Wereldstotterdag! Ontmoet Joris Castermans van startup Whispp: Hij en zijn internationale team ontwikkelen samen de AI app Whispp die fluisterspraak realtime omzet in normale spraak. Op het moment dat je stottert, werkt de coördinatie in je hersenen anders, waardoor het niet lukt om te spreken. Als je fluistert, gebruik je je stembanden niet en wordt het spraaksysteem minder complex. Op deze manier ben je meer ontspannen en gaat de mentale druk er van af, waardoor je vloeiend kunt praten. 

Met Whispp voer je telefoon- en videogesprekken waarbij fluisterspraak zonder vertraging wordt omgezet in je eigen normale stem. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft dus niet door dat je eigenlijk fluistert. Deze techniek biedt een uitkomst voor zowel mensen die stotteren als mensen met stemaandoeningen zoals stembandverlamming, spasmodische dysfonie en bepaalde typen/behandelingen van keelkanker, die nog wel goed gearticuleerd kunnen fluisteren. De Whispp app is ook handig voor mensen die geen moeite hebben met praten,  maar die het in een drukke ruimte praktischer vinden om te fluisteren voor meer privacy of rust. 

(artikel gaat door onder afbeelding)

Whispp.png

Joris kwam op het idee van Whispp omdat hij zelf stottert. Spreken en daarmee stotteren is deels een neurologisch proces, maar ook deels mentaal en emotioneel. Stotteren kan een negatief effect hebben op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het kan je stemming en je dagelijks leven beïnvloeden. Uit ervaring weet Joris dat op je gemak kunnen praten belangrijk is om jezelf te uiten en je om je verbonden te voelen met de mensen om je heen. Met Whispp zet hij zich in om anderen te helpen. Zijn droom is dat de Whispp app wereldwijd toepasbaar is en dat deze  standaard geïntegreerd is in telefoons, laptops en tablets. Zo kan iedereen (video)bellen op een manier die prettig voor hen is. Op deze manier draagt Whispp bij aan inclusiviteit en toegankelijkheid. 

Meer weten over Whispp? Ga naar hun website of lees hun positioning paper over Whispp als hulpmiddel voor mensen die stotteren.

OVER PLNT

Bij PLNT ontwikkelen we het innovatief en ondernemend potentieel van de Leidse regio.

Ontdek PLNT Meer nieuws