PLNT en TK: een samenwerking voor Leidse startups

1 maart 2024

Sinds 2021 is TK servicepartner van PLNT. En daar zijn niet alleen wij, maar ook onze startups erg blij mee. Maar wat betekent TK – TeekensKarstens advocaten notarissen eigenlijk voor startups uit de PLNT Community? Dat leggen kandidaat-notaris Maarten van Haren en advocaat Marlissa Rudolphij je uit.

Kunnen jullie jezelf even kort voorstellen?

Maarten: Ik ben Maarten van Haren, kandidaat-notaris bij TeekensKarstens in Leiden. Mijn focus ligt op ondernemingsrecht, wat betekent dat ik me bezighoud met zaken zoals de oprichting van bedrijven, herstructurering van bedrijfsstructuren, aandelenoverdrachten en uitgifterondes, bijvoorbeeld als er investeerders instappen.

Marlissa: En ik ben Marlissa Rudolphij, advocaat bij TK. Mijn expertisegebieden zijn intellectueel eigendomsrecht, privacyrecht en zakelijke geschillen. Ik help bij het opstellen van contracten en adviseer over verschillende juridische vraagstukken.

TK is een partner van PLNT. Waarom hebben jullie voor deze samenwerking gekozen?

Maarten: TK is een juridisch kantoor met een ondernemende insteek. We willen ambitieuze ondernemers, waaronder startups en scale-ups, ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling. Door vroegtijdig juridische vraagstukken aan te pakken, helpen we hen om toekomstbestendig te groeien. Daarom zijn we aangesloten bij PLNT, om startups op een laagdrempelige manier te helpen.

Marlissa: En daarnaast – als ik voor mezelf spreek – is het superleuk om jonge ondernemers te begeleiden bij het omzetten van hun ideeën in succesvolle bedrijven. We kunnen hen adviseren en helpen om belangrijke aspecten zoals juridische kwesties in een vroeg stadium aan te pakken.

Wat houdt het partnership concreet in voor startups?

Maarten: We richten ons specifiek op startups in Leiden en Amsterdam. We organiseren kennissessies en bieden laagdrempelige juridische ondersteuning. Startups kunnen bij ons terecht met vragen en we kunnen hen snel advies geven, zodat ze vanaf de oprichting goede keuzes kunnen maken zonder hoge kosten te maken.

Marlissa: De vragen die we krijgen variëren van het beoordelen van overeenkomsten tot privacyvraagstukken en arbeidsrechtelijke kwesties. We proberen startups te helpen bij alle juridische aspecten die relevant zijn voor hun groei.

Bij het oprichten van een bedrijf denken veel mensen direct aan een BV. Is dat altijd de beste keuze?

Maarten: Veel mensen beginnen met een eenmanszaak of VOF vanwege de eenvoudige oprichting. Echter, een BV biedt vaak meer voordelen, zoals een rechtspersoonlijkheid en een beperking van de aansprakelijkheid. Dit houdt in dat wanneer jij afspraken namens de BV maakt, en deze B.V. in het ergste geval failliet gaat, dit in principe betekent dat je privébezittingen niet onder dit faillissement zullen vallen.

We raden daarom meestal aan om direct een BV op te richten, zelfs als het fiscaal gezien voordeliger kan zijn om te beginnen met een eenmanszaak.

We zien dat intellectueel eigendom ook bij vrijwel alle startups een terugkerend onderwerp is. Wat is het belangrijkste aspect waar je op moet letten bij het vastleggen van het intellectueel eigendom?

Marlissa: Er zijn verschillende soorten intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten), zoals octrooi-, modellen,- merken-, handelsnaam- en auteursrechten. Sommige IE-rechten moet je registreren (octrooi-, modellen- en merkenrechten), maar andere IE-rechten ontstaan vanzelf als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan (handelsnaam- en auteursrechten). Laat je goed informeren over welke IE-rechten voor jouw startup van belang (kunnen) zijn.

Daarnaast moet je ook goed opletten bij wie de IE-rechten (komen te) rusten als je hier contractueel niets over regelt. Stel, je huurt als startup een ZZP’er in om voor jou software te schrijven. Dan rusten de auteursrechten van die software bij de ZZP’er en niet bij jouw startup. Ik hoor startups vaak zeggen dat hier mondeling afspraken over worden gemaakt. En dat is een serieus risico. Het is belangrijk om alle afspraken zwart-op-wit te zetten. Jouw onderneming gaat deze gebruiken, dus het is essentieel dat deze IE-rechten aan jou of de BV toebehoren.

Bovendien zie ik (nog steeds) gebeuren dat startups niet goed genoeg vooronderzoek doen rondom merken- en handelsnaamrecht. En dat is zonde. Als je je bedrijf opricht, zorg er dan voor dat je uitzoekt of er niet al een bedrijf met een soortgelijk logo of bedrijfsnaam bestaat welke vergelijkbare diensten of producten aanbiedt. Het is belangrijk je hiervan bewust te zijn, voordat je geld en tijd investeert in marketing en naamsbekendheid opbouwt.

Zijn er nog andere juridische aspecten die vaak over het hoofd worden gezien, maar wel belangrijk zijn?

Marlissa: Het is belangrijk om goed te letten op de voorwaarden waarmee je akkoord gaat bij samenwerkingen en contracten. Dus ja, lees ook de overeenkomsten en algemene voorwaarden goed door voordat je ergens voor tekent.

Ook privacykwesties en privacyverplichtingen die voortvloeien uit privacywet- en regelgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), moeten serieus genomen worden. We adviseren startups om hier tijdig over na te denken en de juiste maatregelen te treffen om mogelijke problemen en boetes te voorkomen.

Maarten: Daarnaast is het cruciaal om bij meerdere oprichters een aandeelhoudersovereenkomst op te stellen. Hierin maak je onder andere afspraken wat er met de aandelen gebeurt wanneer één van de twee er bijvoorbeeld mee wilt stoppen. Het is belangrijk om deze zaken vanaf het begin goed te regelen.

Hoe kunnen startups jullie bereiken?

Maarten: Allereerst kunnen zij meer informatie vinden op de website van TK: https://www.tk.nl/startup/. De startups kunnen ons ook mailen of bellen voor juridisch advies en ondersteuning, onze contactgegevens vind je ook op deze pagina. Daarnaast zijn we aanwezig op evenementen bij PLNT en nemen we deel aan startup-programma’s zoals de Venture Academy.

Marlissa: Kortom, we staan klaar om startups te helpen bij al hun juridische vraagstukken en hen te ondersteunen bij hun groei en succes!

 

Back to top