Studeren is al een uitdaging op zich, maar wat als je ook nog eens je eigen onderneming start tijdens je studie? Klinkt misschien als een onhaalbaar streven, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Steeds meer studenten duiken in de wereld van ondernemerschap terwijl ze nog in de schoolbanken zitten. Want eigenlijk: waarom niet? Maar waar houd je nou rekening mee? We hebben hieronder wat handige tips opgesomd!
De Kracht van time management
Als student-ondernemer moet je de fijne kneepjes van het plannen in de vingers hebben. Je zult je studie, werk en persoonlijk leven goed op elkaar af moeten stemmen, zodat je niet overloopt met verantwoordelijkheid. Gebruik daarom bijvoorbeeld planning tools zoals Simplicatie, Gripp of Monday. En onderschat ook zeker de kracht van een old-school to-dolijstje niet!
Gebruik je school resources
Universiteiten, hogescholen en mbo’s bieden vaak heel goede bronnen voor student-ondernemers. Netwerk bijvoorbeeld met je (gast)docenten om er misschien wel een goede mentor aan over te houden. Je weet nooit wie je ontmoet en welke deuren die ontmoeting opent voor je startup! Doe mee aan programma’s om financiering te verkrijgen die jouw onderneming naar een volgend niveau tilt.
Je beseft het misschien niet altijd, maar tijdens je studie bouw je al flink aan je netwerk. Zo ontmoet je voor ieder vak en ieder jaar een nieuwe groep docenten, volg je gastcollege, komt er een trainer en ontmoet je natuurlijk medestudenten. Deze mensen kunnen zomaar eens de deur(en) openen voor jouw startup! Daarnaast bieden scholen vaak goede bronnen voor student-ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan webpagina’s over ondernemen tijdens je studie, specifieke ondernemerschapsvakken of zelfs een hele minor van een semester lang.
Workshops & (startup) programma’s
Studeer je aan de Universiteit Leiden en heb je een briljant idee of passie voor ondernemen? Dan kun je terecht bij Luris: Knowledge Exchange Office van de Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum. Luris brengt de ondernemende student samen met een breed netwerk van ondernemers en professionele ondersteuners en heeft toegang tot financieringsinstrumenten die speciaal voor deze reden zijn ontwikkeld.
Daarnaast kun je bij PLNT – het centrum voor innovatie & ondernemerschap – diverse programma’s en workshops volgen tijdens jouw startup-reis. Zo kun je je ondernemende skills een boost geven door deel te nemen aan (gratis!) workshops, georganiseerd door PLNT Students. Heb je al een concreet idee? Dan kun je meedoen aan het programma Startup Play, waarin je in 3 maanden tijd een business case opstelt en alles over jouw doelgroep leert. Is jouw (technologische of wetenschappelijke) startup al klaar om de markt te betreden? Dan past de Venture Academy helemaal bij jou!
Werk samen
Als ondernemer hoef je niet alles alleen te doen. Zoek medestudenten of vrienden met dezelfde interesses en start een team. Samenwerken met anderen kan nieuwe perspectieven en vaardigheden brengen die je in je eentje misschien niet zou hebben ontwikkeld. Dat betekent natuurlijk niet dat je direct mede-eigenaar bent, je kunt ook elkaar motiveren en een klankbord zijn voor de ander.
Wil je meer weten over ondernemen tijdens je studie en welke mogelijkheden PLNT jou te bieden heeft? Neem vrijblijvend contact met ons op!