NIEUWS STARTUP
PLNT
24-11-2021

NATIONALE CHECK JE WACHTWOORDEN DAG – MEET THE STARTUP: CHIFF

 

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag – Meet the Startup: Chiff

 

“Chiff is gemakkelijk en gratis voor iedereen die voortaan veilig(er) wil inloggen.”

 

Vandaag is het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag: dé dag om te controleren of je eigenlijk wel veilige wachtwoorden gebruikt. Is jouw wachtwoord hetzelfde als je naam + geboortedatum? Gebruik je stiekem voor elk account dezelfde? Een goed wachtwoord is per account uniek en bestaat uit een willekeurige verzameling van (hoofd)letters, cijfers en tekens. Maar hoe onthoud je al deze verschillende combinaties? 

Meet the Startup - Chiff 1.pngOntmoet Bas en Wouter, oprichters van startup Chiff! Zij hebben een app ontwikkeld waarmee je overal veilig kunt inloggen met slechts je vingerafdruk. Net zo gemakkelijk dus als het ontgrendelen van je telefoon. Bas Doorn heeft informatica en criminologie gestudeerd en heeft werkervaring in cybercrime. Hierdoor weet hij hoe hackers te werk gaan en hoe je jezelf hiertegen kunt beschermen. Wouter Segijn heeft Technische Bestuurskunde gestudeerd in Delft. Hierdoor weet hij alles van IT en projectmanagement. 

“Vier jaar geleden kwamen we op het idee voor Chiff. Voor elk account wil je een veilig wachtwoord hebben. Dit is erg frustrerend, omdat je zoveel wachtwoorden moet onthouden dat je ze ergens onveilig gaat bewaren. Tijd voor een nieuwe manier van inloggen! Wij vonden dat het niet alleen veiliger, maar vooral makkelijker moest.”

Veiligheid voorop

De Chiff app bedenkt voor jou een veilig wachtwoord en slaat deze op in jouw telefoon. Chiff slaat ze dus niet op in een online database. Dat is één van de privacy aspecten waarmee Chiff zich onderscheidt. Bij andere wachtwoordmanagers staan de wachtwoorden vaak op een server opgeslagen. Als consument heb je dan geen grip op je gegevens, je moet erop vertrouwen dat er geen datalek ontstaat bij zo’n bedrijf. Sommigen slaan wachtwoorden gewoon op in de browser. Dat is makkelijk, maar wanneer je laptop of computer fysiek of via malware overgenomen wordt, kan iedereen inloggen op je accounts. 

“Wat Chiff ook veilig en transparant maakt, is dat wij open source zijn. Dit betekent dat de code die we voor onze app gebruiken online staat. Iedereen kan dus controleren en verifiëren of Chiff wel echt veilig is.”

De wachtwoorden staan dus in de app op je telefoon. Deze app verstuurd je  inloggegevens versleuteld naar de browser op je laptop of pc. Zo kun je overal veilig en makkelijk inloggen. 

(artikel gaat door onder afbeelding)

Chiff How To.PNG

Chiff for Teams

Je kunt de oplossing ook samen met je collega’s gebruiken. Vaak worden zakelijke inloggegevens opgeslagen in (online) documenten of staan ze op post-its verspreid door kantoor. Er hoeft maar één iemand per ongeluk zijn scherm open te laten staan en een bedrijfsaccount kan zo worden gehackt. Niet bepaald veilig dus! Met Chiff For Teams kunnen meerdere personen aan één account worden gekoppeld, zoals elk social media platform of het CMS van je website. 

“Op dit moment hebben we ruim 1800 gebruikers, zowel particulieren als mkb’ers. Binnenkort starten we een pilot bij een groot internationaal contact center. Een mooie stap vooruit! Bij contact centers moeten medewerkers regelmatig wisselen tussen bedrijfsaccounts, ze beheren soms meer dan 20 accounts om hun werk te doen. Je kunt je voorstellen dat het veel tijd kost om al deze wachtwoorden bij te houden. Daarnaast is het ook heel frustrerend wanneer je er een vergeten bent. Chiff biedt hiervoor een praktische oplossing: het inloggen wordt volledig automatisch op de achtergrond gedaan. Gebruikers zien hun wachtwoorden niet meer en kunnen overal veilig inloggen met alleen hun vingerafdruk.”

 

Het belang van een veilig wachtwoord

“Uit ervaring weten we dat mensen pas hun wachtwoord veranderen als er iets misgaat. Het meest onschuldige scenario wat er kan gebeuren is dat iemand anders inbreekt op je social media account en namens jou onzin plaatst. Dit kan al snel omslaan naar imagoschade: iemand kan ook ongepaste content plaatsen of anderen via jouw profiel lastig vallen. Het wordt enger wanneer een hacker toegang heeft tot je e-mail. Wie heeft er niet ooit een paspoort verstuurd of ontvangen? De kans op financiële schade en identiteitsfraude wordt dan heel groot. We willen niemand bang maken, maar als dat eenmaal is gebeurd dan is het lastig om het terug te draaien. Dat wil je natuurlijk voorkomen!”

Wil jij voortaan ook veilig(er) en makkelijk inloggen? Download Chiff! 

OVER PLNT

Bij PLNT ontwikkelen we het innovatief en ondernemend potentieel van de Leidse regio.

Ontdek PLNT Meer nieuws