Incubation programma 2024

15 mei 2024

Het unlock_ Incubation programma introduceert dit jaar weer een gloednieuwe cohort van visionaire denkers en doeners. Deze groep is klaar om de wereld van morgen vorm te geven met grensverleggende projecten. Tijd om kennis te maken!

Genlumina

In de huidige behandelingen voor kanker zijn er uitdagingen zoals hoge kosten, ernstige bijwerkingen en wisselende succespercentages, waardoor patiënten en gezondheidszorgsystemen onder druk komen te staan. De vraag naar gepersonaliseerde, precieze en flexibele behandelingen, samen met de behoefte aan cosmetisch gunstige resultaten, drijft innovatie aan. Bovendien wordt de wereldwijde toegang beperkt door de noodzaak van geavanceerde apparatuur en gespecialiseerde training. Daarom hebben Donny de Bruin, Dirk Bouwmeester en Gerco Kanbier Genlumina opgericht. Hun behandeling, gebaseerd op DNA-nanotechnologie, vertegenwoordigt een nieuwe generatie precisie oplossingen voor oncologie, die kanker effectief aanpakken tegen een concurrerende prijs. Door gebruik te maken van licht sluit onze methode aan bij huidige en toekomstige beeldvorming technologieën, waardoor de automatisering, de resultaten en de wereldwijde toegankelijkheid voor patiënten worden verbeterd.

Axite

Eén op de vier mensen lijdt aan een neurologische aandoening zonder een gemakkelijke manier om deze continu te monitoren. De huidige methoden vereisen tijdrovende en kostbare kliniekbezoeken voor beoordelingen die niet in een natuurlijke omgeving worden uitgevoerd, met behulp van spelletjes of vragenlijsten die niet direct gerelateerd zijn aan het dagelijks functioneren. De oplossing van Charlotte Franenberg & Ruchella Kock stelt gebruikers in staat om hersenactiviteit en cognitieve prestaties in levensechte situaties te volgen door EEG-gegevens te combineren met smartphonegebruik. Deze aanpak omvat verschillende hersenfuncties zoals focus, denksnelheid en alertheid. Door deze gegevens te vergelijken met een grote database van gezonde hersenactiviteit kunnen ze significante veranderingen identificeren.

Secuped

Ongeveer 25% van de diabetespatiënten ontwikkelt voetulcera, waarvan de genezing meer dan een jaar kan duren en die in 10% van de gevallen tot amputatie kan leiden. Hoewel richtlijnen temperatuurmonitoring aanbevelen om 30%-90% van de ulcera te voorkomen, staat de complexiteit ervan effectieve implementatie in de weg. Secuped, opgericht door Martijn van de Giessen en Arjen Schulpen, biedt een service voor het op afstand monitoren van patiënten die patiënten en zorgverleners waarschuwt bij vroege tekenen van het ontstaan van voetulcera. Het systeem omvat hardware voor thuisgebruik en cloud-gebaseerde analyse, waardoor tijdige interventies zoals rust of ontlastende inlegzolen mogelijk zijn. 

Rehealth

De stijgende vraag naar thuiszorg, in combinatie met een tekort aan professionals en stijgende kosten, vraagt om efficiënte oplossingen zoals systemen voor patiëntbewaking op afstand en geïntegreerde medische apparatuur om zorgprocessen te beheren. Kadir Uguducu en Ibrahim Tolga Agim creëren een uitgebreid patiëntbewakingsplatform dat medische apparaten integreert voor efficiënte bewaking op afstand en ter plaatse, dat het volgen en screenen van patiënten automatiseert en clinici ondersteunt met realtime patiëntgegevens.

Airoxbio

Seizoensgriepvaccins hebben een lage en variabele werkzaamheid die jaarlijkse updates vereisen. Ondanks vaccinatie zijn er ~1 miljard griepgevallen die elk jaar 290-650K doden veroorzaken. Er bestaan geen vaccins die brede bescherming bieden tegen pandemische influenzastammen, die een constante wereldwijde dreiging vormen. Harmjan Kuipers, Roland Zahn en Börries Brandenburg hebben een nieuw concept voor een influenzavaccin ontwikkeld dat breed reactieve antilichamen induceert tegen een geconserveerde regio van het virus. Het is bedoeld om robuuste bescherming te bieden tegen seizoensgebonden en pandemische influenzastammen zonder dat seizoensgebonden updates nodig zijn, en kan worden opgeslagen voor de volgende influenzapandemie.

Triangle Therapeutics

Metastase, de verspreiding van kanker naar andere lichaamsdelen, bemoeilijkt de behandeling aanzienlijk. Kankercellen kunnen nabijgelegen weefsels binnendringen en zich via de bloedsomloop of het lymfestelsel naar afgelegen organen verspreiden en daar secundaire tumoren vormen. Deze complexiteit vermindert vaak de effectiviteit van de therapie. Vincent Lit, Gijs Ruijgrok en Arian Khoshchin zoeken naar een andere manier. Heparanase-remmers zijn veelbelovend in het bestrijden van metastase door het enzym aan te pakken dat cruciaal is voor de verspreiding van kanker. Door heparanase te blokkeren, belemmeren ze de afbraak van de extracellulaire matrix, waardoor de migratie en invasie van kankercellen wordt beperkt. Onderzoeken geven aan dat deze remmers kankercellen ook ontvankelijker kunnen maken voor andere behandelingen, waardoor de therapeutische effectiviteit toeneemt.

VitaScope MS

In de biotechwereld schiet real-time analyse vaak tekort, wat leidt tot kostbare vergissingen. Onze innovatieve oplossing introduceert niet-invasieve monitoring om de teelt en productkwaliteit te verbeteren en storingen te minimaliseren, waardoor uiteindelijk de operationele kosten omlaag gaan. Door gebruik te maken van geavanceerde off-gas massaspectroscopie maken ze continue monitoring mogelijk en passen ze dynamische kweekstrategieën toe om de productkwaliteit te verbeteren tegen een fractie van de gebruikelijke kosten. Bovendien stelt hun vaardigheid in het interpreteren van complexe procesgegevens ons in staat om de efficiëntie en effectiviteit als nooit tevoren te optimaliseren. Wij stellen aan u voor: Paul Spelt, Gerben Stouten en Mathijs Martens. 

StemX Bio

In het begin van de ontwikkeling van diabetes medicijnen gebruiken onderzoekers vaak 2D-celculturen of diermodellen, die de menselijke biologie slecht nabootsen. Deze discrepantie kan leiden tot het over het hoofd zien van levensvatbare medicijnen en het investeren in ineffectieve medicijnen, waardoor de kosten voor medicijnontwikkeling stijgen. Er is dus een grote vraag naar in-vitro screeningsmethoden met een betere voorspellende waarde om deze kosten te verlagen. Jane Spirkoski en Elena Naumovska ontwikkelen 3D in vitro modellen die de menselijke biologie beter nabootsen om preklinische testen te veranderen in een nauwkeurig, ethisch verantwoord alternatief. Hun micro weefsels, die menselijke alvleesklier eilandjes nabootsen, maken high-throughput screening mogelijk in 96 en 384 well formaten, wat het testen van medicijnen stroomlijnt en de efficiëntie van diabetesonderzoek verhoogt. Dit sluit aan bij de verschuiving naar het minimaliseren van het gebruik van diermodellen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen.

KNR Biotech

Onderzoek is traag, kostbaar en wordt vaak afgeleid door niet-wetenschappelijke taken zoals het werven en opleiden van personeel. Labautomatisering biedt aanzienlijke mogelijkheden om wetenschappelijke uitdagingen te stroomlijnen, maar kent zijn eigen obstakels, waaronder langdurige implementatie, hoge kosten en beperkte flexibiliteit vanwege de vereiste codeerexpertise. Matthijs van Herwijnen, Ruben Huis in ‘t Veld en Koen Marijt lossen dit op door de installatie, kalibratie en het onderhoud van vloeistofhandlers voor labautomatisering aan te bieden, samen met software die een snelle implementatie mogelijk maakt. De betaalbare service is ontworpen voor de meeste laboratoria en wordt ondersteund door expertise, zodat de vloeistofhandler voldoet aan uw specifieke behoeften.

1NA

1NA is gericht op het verbeteren van de paraatheid voor onvoorziene verstoringen in het leven, zoals pandemieën en ongeneeslijke genetische aandoeningen. Een terugkerende uitdaging is het trage en kostbare ontwikkelingsproces van medicijnen, vooral met betrekking tot zeldzame DNA-gerelateerde aandoeningen waarbij efficiëntie van de behandeling en toxiciteit met elkaar verweven zijn. De oplossing van Eugen Ostrofet en Alex Genov analyseert de effecten van medicijnen op DNA-processen zoals replicatie, reparatie en transcriptie door middel van single-molecule metingen in vitro. Dit biedt vroegtijdige inzichten voor weloverwogen besluitvorming bij de ontwikkeling van medicijnen, wat mogelijk kan leiden tot hergebruik of combinatietherapieën, vooral in noodsituaties. Hun unieke integratie van nanofabricaten verbetert de verwerkingscapaciteit voor het screenen van medicijnen met hoge snelheid.

Back to top