Gek idee? Niet volgens deze ondernemers

30 juni 2023

En ze hadden gelijk. In de wereld van ondernemerschap is het vaak nodig om buiten de gebaande paden te treden en gedurfde ideeën te omarmen. Sommige van de meest succesvolle bedrijven zijn voortgekomen uit ‘gekke’ concepten die aanvankelijk door velen werden onderschat. Laten we eens kijken naar enkele van deze opmerkelijke bedrijven die tegen alle verwachtingen in zijn uitgegroeid tot bloeiende ondernemingen, waaronder een aantal van Nederlandse bodem.

Blendle: Het 'iTunes voor nieuws'

In 2014 werd Blendle gelanceerd, een Nederlands platform dat het idee van micropayments voor online nieuws introduceerde. Het concept leek in eerste instantie vreemd, omdat het nieuws al overvloedig gratis beschikbaar was op het internet. Blendle overtuigde echter veel gerenommeerde nieuwsuitgevers om hun artikelen aan te bieden tegen een kleine vergoeding per artikel. Met de groeiende behoefte aan kwaliteitsjournalistiek en het gemak van micropayments heeft Blendle een enorm succes behaald, niet alleen in Nederland, maar ook internationaal.

Pet Rock: het stenen huisdier

In de jaren 1970 creëerde Gary Dahl een bedrijf rond de verkoop van stenen als huisdieren. Ondanks zijn absurditeit werd de Pet Rock een popcultuurfenomeen en verdiende Dahl miljoenen dollars.

Snuggie: de draagbare deken

De Snuggie is een deken met mouwen die in 2008 populair werd. De humoristische marketing van het product maakte er een begrip van en sindsdien heeft het bedrijf miljoenen Snuggies verkocht.

Bugaboo: Innovatie in kinderwagens

Bugaboo, opgericht in 1999 door twee Nederlandse ontwerpers, heeft de wereld van kinderwagens op zijn kop gezet met hun revolutionaire ontwerpen. In een markt die gedomineerd werd door traditionele, lomp ogende kinderwagens, introduceerde Bugaboo een stijlvol en functioneel ontwerp dat zich aanpaste aan de behoeften van moderne ouders. Hoewel sommigen het idee aanvankelijk belachelijk vonden, groeide Bugaboo uit tot een wereldwijd icoon van innovatief ouderschap en heeft het de normen voor kinderwagens veranderd.

Roomba: de automatische stofzuiger

De Roomba-stofzuiger is een robot die autonoom je huis stofzuigt. Toen het voor het eerst werd geïntroduceerd, vonden veel mensen het een belachelijk idee, maar sindsdien is het een populair huishoudartikel geworden en een hoeksteen van de smart home-industrie.

Fairphone: een ethische benadering van smartphones

Fairphone, opgericht in 2013, kwam voort uit de gedachte dat smartphones duurzaam, eerlijk en modulair moeten zijn. Iets wat bijna onmogelijk leek. Het bedrijf streeft ernaar om de impact van de elektronica-industrie op het milieu en de arbeidsomstandigheden te verminderen. Ondanks de dominante spelers in de smartphone-markt, heeft Fairphone een aanzienlijke impact gemaakt. Ze hebben bewustwording gecreëerd over de noodzaak van ethische productie en hebben andere fabrikanten aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun productieprocessen.

Deze voorbeelden laten zien dat soms zelfs de gekste ideeën kunnen uitgroeien tot succesvolle bedrijven als ze op de juiste manier op de markt worden gebracht en een behoefte in de markt vervullen. Wil jij hulp bij het uitwerken van jouw idee? Daar kunnen we je als incubator mee helpen. Doe mee aan het PLNT-programma Startup Play en ontdek het potentieel van jouw idee en of ondernemerschap bij jou past!

Back to top