Evenwichtig ondernemen

6 februari 2024

Mentale gezondheid: vroeger vooral een privékwestie, maar we zien steeds meer in dat het hebben van goede coping mechanismes voor stress op de werkvloer onmisbaar is. Inmiddels is mentale gezondheid bij veel bedrijven en organisaties dan ook een veelbesproken HR-onderwerp. Maar hoe zorg je er nu precies voor dat je de mentale gezondheid van jezelf, je collega’s of personeel een structureel aandachtspunt maakt? We helpen je op weg!

Stress is een van de meest voorkomende boosdoeners op de werkvloer. Nu is stress niet per definitie een negatief iets. Het zorgt er ook voor dat je scherp bent en op je top presteert. Maar, bij op je top presteren hoort ook ontspanning. Vaak weten we heel goed dat ontspannen goed is om stress te verminderen, maar hoe doe je dat nu precies? En hoe kun je daarin faciliteren voor je collega’s of personeel?

Wat is ontspannen?

Je kunt je to-do list niet zomaar links laten liggen en je deadline moet gewoon behaald worden. Dus hoe ontspan je dan echt? Laten we beginnen met de twee soorten ontspanning: actieve en passieve ontspanning. De eerste betekent bijvoorbeeld dat je een stuk gaat wandelen of schilderen. Bij passief ontspannen gaat het meer om bijvoorbeeld een dutje doen of mediteren. Wat hier niet bij hoort? Een serie of film kijken. Vaak zien we dit als ontspanning, terwijl we eigenlijk constant gevoed worden door nieuwe prikkels. Het gaat er juist om dat je even prikkelvrij bent en je brein de mogelijkheid geeft om te herstellen.

Ontspannen tijdens werk: doen!

Jep, we weten het: als je eenmaal lekker in je werkflow zit, is het veel te moeilijk om te stoppen. Het voelt vaak niet goed om buiten onze vaste pauzes een momentje te nemen om te ontspannen. Terwijl het je productiviteit écht bevordert. Probeer bijvoorbeeld eens na een uur werken een rondje te lopen van 10 minuten. Of zoek eens een stilteruimte op en doe wat ademhalingsoefeningen of een meditatie-oefening. Niets om je schuldig over te voelen, je bent nu eenmaal niet gemaakt om je zo lang achter elkaar te concentreren. 

Ook als je een leidinggevende rol hebt is het belangrijk hierin te investeren. Vaak gaat het namelijk ‘mis’ doordat werknemers het gevoel hebben niet te mogen ontspannen. Zorg er dus voor dat je mensen aan het werk houdt op een duurzame manier. Maak van ontspanning een dagelijks onderwerp en zorg ervoor dat iedereen zich comfortabel genoeg voelt om de rust te pakken die nodig is. Uiteindelijk zorgt dat voor meer werkgeluk, minder ziekte en effectieve samenwerking.

Ben zelf het goede voorbeeld

Zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft door te ontspannen tijdens werktijd. Introduceer een lunchwandeling, of trek jezelf even terug voor een ademhalingsoefening. Zorg er in ieder geval voor dat niemand luncht achter de laptop, dat zorgt ervoor dat je veel minder efficiënt bent. Maak ook een punt van het vieren van overwinningen en neem daar de tijd voor. Vaak staan we bij een overwinning of mijlpaal alweer direct ‘aan’ voor het volgende onderwerp. Het is essentieel om stil te staan bij het goede werk wat je samen verricht. Pop that champagne dus: want een mogelijkheid om iets te vieren, die missen we niet graag bij PLNT! 


Stress is in de basis dus niet erg, maar zelfs functioneel. Je wordt scherper, sneller en krijgt focus. Maar ontspannen zorgt voor rust en herstel, zodat je je hierna weer vol kunt richten op het behalen van je doelen. Onthoud dus dat stress er nu eenmaal bij hoort, maar ontspanning ook. Zo blijf je creatief, positief én mentaal gezond. Goed voor je bedrijf, personeel én je eigen mentale gezondheid dus!

Back to top