NIEUWS TALENT NIEUWS
PLNT
23-04-2021

DIT IS #COCREATEMYCITY DAKAR

Hoi! Ik ben Liesbeth en ik ben receptioniste bij PLNT. Naast mijn werk geniet ik van koffie, jazzmuziek, vegetarisch koken en ben ik bewust bezig met duurzaamheid. Afval scheiden en spullen hergebruiken zijn voor mij dagelijkse kost! Mijn roots liggen in Vlaanderen, maar Afrika heeft een bijzonder plekje in m’n hart. Ik heb 9 jaar in Ouagadougou gewoond; dit is de hoofdstad van Burkina Faso en je spreekt het uit als ‘Wagadoegoe’. Inmiddels woon ik al 3 jaar in Den Haag en heb ik het er naar m’n zin. Ook spreek ik een aardig woordje Frans, vandaar dat het #CoCreateMyCity Dakar project en ik een perfecte match zijn. In deze blog vertel ik wat dit project inhoudt en deel ik de komende weken mijn ervaring.

 

Wat is #CoCreateMyCity Dakar? 

Nous avons pris un bon départ! We are off to a good start! Afgelopen woensdag hadden we de eerste online ontmoeting tussen 25 Senegalese en 15 Nederlandse studenten die deelnemen aan het project #CoCreateMyCity Dakar. Dit is een internationaal, duurzaam en meertalig initiatief waar ik met veel plezier aan mee doe! Vanuit Nederland bundelen African Studies Centre LeidenCircular Stories en natuurlijk de studenten hun krachten en werken we samen met Université Cheikh Anta Diop de Dakar in Senegal. 

 

Dit gaan we doen

Samen bedenken we circulaire oplossingen voor de klimaatbelasting in de Senegalese hoofdstad (circulair betekent hergebruikt of gerecycled ). We praten over e-mobility, circular fashion, household waste (plastic) en organic waste (gft-afval). Na een voorbereidingsfase gaan we eind juni tijdens een 3-daagse bootcamp daadwerkelijk aan de slag met het creëren van duurzame uitkomsten. Zelf kies ik ervoor om me te richten op de challenges met plastic en e-mobility: Het plasticafval probleem is namelijk zichtbaar en tastbaar, en het materiaal is vaak nog prima te upcyclen. Ik fantaseer nu al over zelfgemaakte, creatieve plastic producten die je lang kunt doorgebruiken! Verder zou elektrisch vervoer een goede manier zijn om de uitstoot van uitlaatgassen tegen te gaan. Dat is uiteindelijk alleen maar beter voor iedereen op deze aardbol.

Ik vind het fantastisch dat we met verschillende culturen en achtergronden dezelfde problemen proberen op te lossen. Het PLNT motto, Meet the Unlike Minded, is ook hier goed van toepassing. Ik kijk erg uit naar de internationale samenwerking en ik verheug me erop om samen tot concrete en praktische oplossingen te komen!

OVER PLNT

Bij PLNT ontwikkelen we het innovatief en ondernemend potentieel van de Leidse regio.

Ontdek PLNT Meer nieuws