BlockBook: veilig je studieboeken (ver)kopen voor een goede prijs

12 oktober 2022

Je kent het wel: de zomervakantie is bijna voorbij. En die boeken van afgelopen jaar, die heb je vanaf september niet meer nodig. Tijd om ze te verkopen! Maar wie biedt er nu een goede prijs? En waar doe je dat zonder een groot aandeel kwijt te zijn aan de verkopende website? Jeroen van Gessel, één van de deelnemers van de Venture Academy bij PLNT, vond dat het anders moest. Via zijn eigen platform BlockBook kunnen studenten veilig en voor een goede prijs hun tweedehands digitale studieboeken (ver)kopen.

Jonge ondernemer

Jeroen van Gessel is een ondernemer in hart en nieren. Hij is nog maar 14 jaar als hij zijn eerste bedrijf opricht. Met zijn decoratie-items zoals posters wist hij menig influencer te strikken. En zeker niet de minste; zelfs Chris Brown promootte zijn product. Na een aantal jaar verkocht hij zijn bedrijf en is hij gaan studeren. Niet veel later ontstond zijn startup idee voor BlockBook.

Veilig en betaalbaar

Jeroen hield zich bezig met NFT. “Dat is het verhandelen van online kunst. Dit ging best goed en was heel veilig. Ik vond dit heel interessant en heb via cursussen uiteindelijk de softwaretaal geleerd. Toen bedacht ik mij dat deze technologie ook voor andere dingen kan worden gebruikt. Waarom focussen op verhandelen van plaatjes in plaats van oplossingen?’’ Die oplossing kwam er toen hij zelf zijn studieboeken ging verkopen. Veel geld hield hij er niet aan over. Dat ging namelijk naar de website waar hij zijn boeken verkocht. 

De naam BlockBook zegt het eigenlijk al een beetje. Op het platform (ver)kopen studenten hun boeken via blockchaintechnologie. Je kunt een digitaal studieboek kopen, en hebt hier via een sleutel toegang toe. Hierdoor staat het e-book op een veilige plek, en is de verkoop eenvoudig via iDeal. 

Niet alleen voor studenten

Naast dat BlockBook voor studenten een moderne, snelle en betaalbare manier van verkopen is, is er voor uitgevers winst te halen. Het grote nadeel van e-books is namelijk dat deze na verkoop – al dan niet illegaal – onderling worden doorgestuurd. Daar gaat je geld dan dus. Via BlockBook kan dit niet. Daarnaast verdienen uitgevers door middel van Royalty’s bij iedere verkoop een deel van de opbrengst. 

Volgende stap

Er zijn nog een aantal stappen te zetten, waar de Venture Academy Jeroen bij helpt. “Het is fijn om zoveel begeleiding in de beginfase te hebben. Het werkt ook echt als een stok achter de deur. In de komende maanden hoop ik meer te leren hoe het werkt om funding te krijgen, investeerders te ontmoeten en hoop ik erna de markt op te kunnen!

Ben jij geïnteresseerd in BlockBook en wil je meer weten? Stuur Jeroen dan een mailtje! 

Back to top