Bij een verjaardag horen cadeautjes. Sociologisch adviesbureau Blaauwberg deelde donderdag bij zijn 25-jarig bestaan uit met een Masterclass voor zijn cliënten. In een onderhoudende middag werd een beeld van de ontwikkeling van Leiden geschetst: van arme artikel-12gemeente naar een bruisende stad waarin kennis centraal staat.
Blaauwberg werd een kwart eeuw geleden opgericht door Aart van Bochove, nadat de geboren Groninger zijn politieke carrière als wethouder in de stad had afgesloten. Het eenmansadviesbureau is in de loop der jaren uitgebreid met Rob Manders en Jeroen Bos. Zij hielden zich donderdag op de achtergrond.
Met zichtbaar plezier leidde Van Bochove in gebouw PLNT aan de Langegracht zijn gehoor – volledig in het Engels – door de recente geschiedenis van Leiden.
De stad mocht dan in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw zijn uitgelachen door de rest van het land, de gevreesde artikel-12status is door Leiden ten volle benut om te transformeren naar wat het nu is. Leiden had weliswaar flink wat autonomie ingeleverd in de 24 jaar dat het onder curatele stond, het kwam minstens zo goed uit het ’Beleg van de overheid’ als uit het Spaanse beleg na het Ontzet in 1574.
Kreeg Leiden toen een Universiteit van Willem van Oranje, nu ontstond door pionierswerk van diezelfde universiteit het Bio Science Park. Dat stuwde de stad op in de vaart der volkeren. De oude industrie, gebaseerd op energie van fossiele brandstoffen, raakte steeds verder op de achtergrond en de kenniseconomie deed zijn intrede. Jongeren trokken naar Leiden en bepaalden de nieuwe toekomst.
In die toekomst liggen er voor ’knowledge hub’ Leiden nog genoeg uitdagingen. Leiden mag dan voorop lopen en internationaal nieuwe zustersteden hebben ontdekt – Van Bochove legde een parallel met de Hanzensteden van weleer, die onderling handel dreven en daarbij hun eigen rechtsvormen hanteerden – de geringe omvang maakt dat er grenzen zijn. Domweg fuseren met de omliggende dorpen en het achterland vergroten is niet de oplossing. Van Bochove: ,,Dat is te goedkoop. Werk samen. Deal lokaal, maar denk globaal.’’
Dit artikel is een publicatie van het Leidsch Dagblad