Leiden centre for
innovation and
entrepreneurship

Leidse ondernemers halen Europese subsidie van €2.5 miljoen binnen

16 juni 2020

Leidse ondernemers Wil Stutterheim en Wouter Bruins halen met hun biotechbedrijf In Ovo de EIC Accelerator subsidie binnen van €2.5 miljoen. Sinds 2013 zetten zij zich in voor de verbetering van dierenwelzijn en voor een grotere efficiëntie in de pluimveesector. Ze ontvangen dit bedrag van de European Innovation Council (EIC) Accelerator Pilot. Dit is een Europees programma dat onder andere innovatieve ontwikkelingen en kleine tot middelgrote ondernemers ondersteunt, ter bevordering van de Europese economie. 

In Ovo ontwikkelt technologie waarmee je in de vroegste groeifase van kippen, namelijk in het ei, kunt bepalen of het kuiken mannelijk of vrouwelijk is. Jaarlijks worden er in de kippenindustrie meer dan 6,5 miljard hanen kuikens afgemaakt, omdat deze geen eieren leggen en dus geen winst opleveren. De machine van In Ovo bepaalt binnen één seconde het geslacht van het kuiken terwijl deze nog in het ei zit. Hierdoor is het mogelijk om alleen eieren met hennen uit te broeden. Dit voorkomt niet alleen onnodig dierenleed, maar lost ook het grootste probleem op van de kippenindustrie.

 

In Ovo egg

 

In Ovo is een spin-off van Universiteit Leiden en werd in 2013 opgericht door de destijds Leidse studenten Wouter Bruins (Biologie) en Wil Stutterheim (Biomedische wetenschappen). Dankzij steun van de Universiteit Leiden, het ministerie van Economische Zaken, de Dierenbescherming, de Nederlandse legbroederijen (COBK) en LTO Noord (Land- en Tuinbouw Organisatie) hebben ze de werking van hun methode kunnen aantonen.

Ben je benieuwd naar hoe Wouter Bruins op het idee is gekomen om een eigen bedrijf te starten? Bekijk zijn interview door Sjoerd Louwaars (Directeur Innovatie van PLNT) over het opzetten van je eigen startup!

Wouter Bruins In Ovo PLNT Experiences

Supported by