Greening the Grey

7 oktober 2024, 14:00 – 18:00
Een inspiratie- en netwerkevent voor de groene stad van morgen

Als we denken aan een stad van de toekomst, dan is deze zonder twijfel groen. Een stad vol duurzame – en dus klimaatvriendelijke – innovaties en ontwikkelingen. Gelukkig worden deze praktische en efficiënte technologieën al (deels) ontwikkeld. Tijdens het inspiratie- en netwerkevent ‘Greening the Grey’ op maandag 7 oktober 2024 komen startups, bedrijven en geïnteresseerden samen die zich inzetten voor de vergroening van bedrijventerreinen en publieke ruimten. 

Programma

14:30 – 15:00 | Binnenkomst met koffie en thee
15:00 – 15:10 | Opening door The Field
15:10 – 16:10 | Luister naar inspirerende verhalen van de sprekers
16:10 – 18:00 | Groene innovatiemarkt en netwerkborrel

Dat beloofd een middag vol inspiratie, samenwerking en netwerken, met een focus op de onderwerpen verkoeling en biodiversiteit. 

Innovatiemarkt

Na de verhalen van de sprekers Eva Stache en Menno Schilthuizen, ontmoet je tijdens Greening the Grey duurzame startups en bedrijven op de groene innovatiemarkt. Hier leer je meer over hun innovatieve en impactvolle producten.

Tijdens de markt kun je via live demo’s de producten zelf ervaren en krijg je de kans om de oprichters en initiatiefnemers persoonlijk te spreken, onder het genot van een hapje en een drankje.

Maak alvast kennis met de sprekers en bedrijven →

Praktische info

Datum: Maandag 7 oktober

Tijd: 14.30 – 18.00 uur

Locatie: The Field, Circulair Paviljoen (Stationsplein 25, Leiden)

Wat zijn de kosten? Dit evenement is kosteloos dankzij een bijdrage van het Leids Stimuleringsfonds.

Voor wie is dit event? Dit evenement is bedoeld voor startups, professionals en vakmensen, zoals architecten, ambtenaren, projectontwikkelaars, studenten, en andere geïnteresseerden uit de bouw- en duurzaamheidssector uit de regio Leiden. Een unieke kans om te netwerken met diverse geïnteresseerden uit de regio!

Houd onze website vooral in de gaten voor soortgelijke events.

Sprekers & Bedrijven

Eva Stache
Eva Stache is architect en onderzoeker aan de TU Delft, gespecialiseerd in duurzaamheid en klimaatadaptieve ontwerpen. Eva zal spreken over het belang van groen in de stad; de impact van natuur op het stadsklimaat en vastgoed waarde. Stache vertaalt haar onderzoeksresultaten direct naar praktische instrumenten en ontwerpen met de ambitieuze doelstelling om energieneutraal, klimaatneutraal en waterneutraal te bouwen.
Menno Schilthuizen
Menno Schilthuizen is ecoloog en evolutiebioloog en verbonden aan het Naturalis Biodiversity Center en als hoogleraar evolutie aan de Universiteit Leiden. Menno Schilthuizen zal spreken over het belang van vergroening in steden, met een speciale focus op stedelijke biodiversiteit. Hij zal ingaan op de vraag: waar doen we dit eigenlijk voor?
Vorige slide
Volgende slide

Een greep uit bedrijven op de innovatiemarkt:

Leafy Earth
Leafy richt zich op het creëren van biobased gevelpanelen om de biodiversiteit te vergroten en groen in onze steden te bevorderen. Met behulp van hydroponische technieken kunnen ze groene muren creëren die hittestress tegengaan, overstromingen voorkomen, de lucht zuiveren en de biodiversiteit vergroten.
Respyre
Respyre is gespecialiseerd in het ontwikkelen van groene, levende ecosystemen. Met de bioreceptieve betonoplossingen en mos coating hervormen ze grijze oppervlakken tot rijke mosmuren. Deze groene gevels helpen niet alleen de luchtkwaliteit te verbeteren en de temperatuur in stedelijke gebieden te reguleren, maar versterken ook de biodiversiteit en verhogen het welzijn van stadsbewoners. Respyre zet zich in voor een toekomst waarin steden en natuur harmonieus samengaan, met vergroening als kern van hun missie.
Unitura
Unitura combineert ecologisch design met praktische oplossingen om dieren een plek te geven in stedelijke gebieden, wat bijdraagt aan een betere balans tussen natuur en stad. Dit doen ze met geïntegreerde shelters zoals insectenhotels, vogelhuisjes, en vleermuiskasten. Zo bieden ze een veilige leefomgevingen voor verschillende diersoorten die essentieel zijn voor een gezond ecosysteem. Hun inzet is gericht op het ondersteunen van biodiversiteit in de stad, waardoor stedelijke omgevingen duurzamer en leefbaarder worden voor zowel mensen als dieren.
Rain(a)Way & Park Positive
Rain(a)Way & Park Positive is een innovatief bedrijf dat oplossingen biedt voor waterbeheer in stedelijke omgevingen. Hun missie is om regenwater op een creatieve en functionele manier terug te geven aan de natuur, in plaats van het af te voeren via traditionele rioleringssystemen.
⁠The Urban Jungle Project
⁠The Urban Jungle Project trouwt natuur aan techniek om te vergroenen waar dit normaal niet kan. Door lichtgewicht beplanting te creëren kunnen ze vergroenen waar dat normaal gesproken niet kan. Dit doen ze met producten zoals Urban Tree en Jungle Blocks die makkelijk vergroening bieden op lastige plekken.
NL Greenlabel
NL Greenlabel is een toonaangevende kracht in het verduurzamen en vergroenen van stedelijke omgevingen. Met hun holistische benadering zetten ze zich in voor het creëren van gezonde, klimaatadaptieve leefomgevingen waarin mens en natuur in balans zijn. Door een breed scala aan partners samen te brengen, biedt NL Greenlabel tools en certificeringen die zorgen voor groen met een positieve ecologische impact. Ze stimuleren duurzame keuzes bij stadsontwikkeling en brengen een groener en leefbaarder stedelijk landschap binnen handbereik.
BeeGrateful
BeeGrateful is zich maar al te bewust van de cruciale rol van wilde bijen en andere bestuivers die worden bedreigd als direct gevolg van de toenemende verstedelijking. Dit drijft hen ertoe om juist in stedelijke gebieden op zoek te gaan naar oplossingen om de biodiversiteit te vergroten door het creëren van bestuivers-vriendelijke omgevingen en bewustwording onder onze samenleving te vergroten.
TreeBuilders
Treebuilders brengt innovatieve oplossingen voor stadsbeplanting, met als doel de gezondheid en duurzaamheid van stedelijke bomen te verbeteren. Met geavanceerde systemen zorgen ze ervoor dat bomen optimaal kunnen groeien in de vaak harde stedelijke omgeving, wat leidt tot een verhoogde biodiversiteit, luchtkwaliteit en verkoeling. Door hun slimme technologieën en duurzame aanpak, speelt Treebuilders een cruciale rol in het vergroenen van onze steden en het verbeteren van de leefbaarheid voor zowel mens als natuur.
Van der Starre
Van der Starre maakt gebruik van de klimplant om de klimaatproblemen in de stad tegen te gaan. Op innovatieve en non-invasieve manier en zonder chemische middelen vergroenen ze de stad. Dit biedt ruimte voor biodiversiteit zoals bijen, gaat warmte tegen en neemt CO2 en fijnstof op. De planten bieden een grote variatie aan verschillende kleurrijke bloemsoorten en zijn flexibel vorm te geven aan de wand.
Vorige slide
Volgende slide

Kortom: een middag vol inspiratie, innovatie en ontmoetingen die je niet wilt missen!

Back to top