Leiden centre for
innovation and
entrepreneurship

Eastground presenteert: Moben

3 juli 2020

De smart duurzaamheidsadviseur waarvan je niet wist dat-ie bestaat

Moben is een nieuwe gratis energieverbruiksmanager die inzicht geeft in je energieverbruik en die je helpt bij het besparen van energie! Het is een aanvulling op de slimme meter in je meterkast. Elke dag meet Moben je verbruik en presenteert deze overzichtelijk in de app op je smartphone of tablet. Zo zie je wat je energieverbruik per dag, week, maand en jaar is.  In zowel de app als op de Moben-website kun je eenvoudig energieleveranciers vergelijken en overstappen. Hiermee bespaar je al snel honderden euro’s per jaar!

Moben blijft volop in ontwikkeling en er worden steeds meer functies, analyses en adviezen toegevoegd aan de app.  In de toekomst is het met Moben mogelijk om een compleet beeld te krijgen van de energiezuinigheid van jouw woning. Het resultaat? Advies op maat over hoe jij jouw woning kunt verduurzamen! Moben voorspelt dan hoe goed je woning is geïsoleerd en hoeveel voordeel je haalt uit het plaatsen van bijvoorbeeld dubbelglas of zonnepanelen. Ook geeft de app advies over hoe je van aardgas kunt wisselen naar een milieuvriendelijker alternatief. Duurzame toekomstmuziek!

Geïnteresseerd? Download de app nu via Google Play of in de App Store.

 

Waarom Moben?

In het Klimaatakkoord staat dat in het jaar 2050 er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen aardgasvrij moeten zijn. De Rijksoverheid en de Nederlandse gemeenten stimuleren dit door onder andere informatie en subsidies te verstrekken. Momenteel stappen ongeveer tienduizend woningen per jaar van aardgas af: veel te weinig. Om de klimaatdoelen te halen mogen dat er gerust 27x zo veel zijn!

Elke woning is anders en als gebouweigenaar heb je de juiste kennis nodig om alle energie- en gebouwinformatie te vertalen naar iemands persoonlijke situatie. Op dit moment kun je alleen persoonlijk duurzaamheidsadvies krijgen via een expert van een gespecialiseerd adviesbureau. Zij verzamelen op hun beurt gebouwparameters, inspecteren deze en verwerken alle informatie handmatig. Zoals je je kunt voorstellen is dit een arbeidsintensief en duur proces. Dit zijn de voornaamste redenen waarom gebouweigenaren niet (snel genoeg) verduurzamen: de juiste informatie inwinnen kost simpelweg te veel tijd en vooral geld. Hierin ligt de meerwaarde van Moben: Eastground ontwikkelt een methode voor het voorspellen van gebouwspecifieke kenmerken. Oftewel, Moben wordt een snelle en gratis specialist!

 

Subsidie voor haalbaarheidsonderzoek

Dit jaar heeft Eastground de subsidie MIT Haalbaarheidsprojecten ontvangen voor Moben. Zo’n haalbaarheidssubsidie wordt door de overheid verstrekt en is speciaal voor midden- en kleinbedrijven om regionaal innovatie te stimuleren. Deze subsidie kan door mkb’ers worden aangevraagd om de technische en economische haalbaarheid van een innovatieproject te peilen. In dit project onderzoekt Eastground hoe Moben de gebruiker het best kan overtuigen om daadwerkelijk hun woning te verduurzamen.

In hun haalbaarheidsonderzoek onderzoekt Eastground in hoeverre het mogelijk is om alle bestaande gebouwspecifieke parameters te gebruiken, te verrijken en verder te modelleren tot een uitgebreidere tool. Deze tool geeft direct een persoonlijk, kwalitatief en realistisch verduurzamingsadvies wat aansluit bij de eigenschappen van de betreffende woning. Met een paar klikken zet je als gebruiker concrete vervolgstappen. Het onderzoek richt zich voornamelijk op de te verwachten bereidwilligheid van de gebruiker om het advies op te volgen. Dit om de kans zoveel mogelijk te vergroten dat de gebruiker daadwerkelijk stappen zet. De energietransitie wordt hiermee versneld, wat bijdraagt aan het realiseren van de Klimaatdoelen.

 

Certificering om slimme meters op afstand uit te mogen lezen

Energie Data Services Nederland (EDSN) werkt samen met regionale netbeheerders, TenneT en GTS, aan de centrale marktfacilitering voor de energiesector. De slimme meter wordt geplaatst door de regionale netbeheerders. Inmiddels hebben ruim vijf miljoen huishoudens een slimme meter. Via EDSN is het mogelijk om Onafhankelijk Dienst Aanbieder (ODA) te worden. Als ODA ben je gecertificeerd om slimme meters op afstand te mogen lezen, natuurlijk op voorwaarde dat de gebruiker daarvoor expliciet toestemming geeft. Eastground B.V. heeft het certificeringstraject met succes doorlopen en is nu een geregistreerde ODA. Zo kunnen ze slimme meters van Moben-gebruikers lezen. De verzamelde informatie gebruiken ze om hun tool constant te verbeteren, waar gebruikers op hun beurt weer profijt van hebben.

 

Supported by