Leiden centre for
innovation and
entrepreneurship

Concord Neonatal kan doorgroeien dankzij de Corona Overbruggingslening

10 juli 2020

Concord Neonatal is goed op weg. Na anderhalf jaar focussen op productontwikkeling, leverden ze in september 2019 de eerste CE gemarkeerde producten aan diverse Nederlandse ziekenhuizen. De verkoop groeide en ze sloten het jaar af met maar liefst acht verkochte en geleverde producten. Een mooie start, waarmee ook de nationale en internationale interesse voor hun uitvinding steeg. Hierdoor raakten ze in gesprek met potentiele investeerders. Nieuwe financiering lag in het vooruitzicht!

Birth-health focused startup

Concord Neonatal is gevestigd in PLNT en is een spin-off van Leids Universitair Medisch Centrum. Het bedrijf specialiseert zich in de innovatie van zorg rond de geboorte van baby’s die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zoals baby’s die te vroeg worden geboren. Dit doen ze door middel van de Concord Birth Trolley® (rechts te zien op de afbeelding), een uitvinding van het LUMC. Dankzij dit apparaat kan direct urgente zorg worden verleend. Wat deze geboortetrolley uniek maakt, is dat de baby dicht bij de moeder kan blijven zonder dat de navelstreng wordt doorgeknipt. Zo profiteert de baby van het zuurstofrijke bloed van de placenta, terwijl de neonatoloog de baby op gang helpt. Onderzoek toont aan dat deze kwetsbare baby’s een betere bloedsomloop hebben wanneer wordt gewacht met het doorknippen van de navelstreng. Op deze manier voorkom je complicaties, waarmee de kans op een handicap verkleint en je zelfs overlijden kan voorkomen.

Groei gepauzeerd wegens Coronamaatregelen

Helaas kwamen door de uitbraak van het coronavirus, en de daarop volgende maatregelen, de meeste commerciële activiteiten stil te staan. Ziekenhuizen richtten terecht hun aandacht volledig op het behandelen van coronapatiënten. Ook nu nog, terwijl het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zijn gedaald en de maatregelen flink zijn versoepeld, mogen ziekenhuizen geen zakelijke bezoekers ontvangen. Hierdoor worden presentaties, trainingen en implementaties uitgesteld.

Ook investeerders wachten af of trekken zich volledig terug. Om de liquiditeitspositie onder controle te houden, wordt Concord Neonatal gedwongen om kosten te drukken. Ze stellen activiteiten en geplande groei voorlopig uit totdat nieuwe financiering wordt gewaarborgd. Toch ziet Rianne Rotink, medeoprichter en CEO van Concord Neonatal, het positief in. De onverwachts vrijgekomen tijd en ruimte benutten ze ter bevordering van hun bedrijf en product: “Voor een startup die in de startblokken staat om de markt te veroveren, is het moeilijk om het contact met potentiele klanten opeens te zien minimaliseren en de rem op commercialisatie te moeten zetten. Gelukkig zijn wij een klein team en konden we met behulp van overheidsmaatregelen, zoals uitstel van belastingen en de NOW regeling, snel schakelen om onze runway te verlengen. Daarnaast stelde deze commerciële “pauze” ons in staat om in nauw overleg met onze huidige klanten verbeteringen aan te brengen aan ons product. Wij hebben dus zeker niet stilgezeten.”

Corona Overbruggingslening

Wat helpt, is de toekenning van de Corona Overbruggingslening (COL). Dit betekent een ommekeer, zeker nu de maatregelen blijven versoepelen en ziekenhuizen langzaam hun reguliere activiteiten weer oppakken. Mede door de toekenning van de COL zijn gesprekken met investeerders in een stroomversnelling geraakt om vervolgfinanciering in de komende maanden zeker te kunnen stellen. Zo kan het bedrijf de geplande investeringen voor commercialisatie en groei weer oppakken. Na de zomer richten ze zich volledig op de verkoop en implementatie van de Concord Birth Trolley in ziekenhuizen in West-Europa. Zo blijft de onderneming zich inzetten voor een betere start voor het leven van kwetsbare baby’s.

 

Supported by